facebook

Який розмір допомоги безробітним у 2024 році: мінімальні та максимальні виплати під час воєнного стану

Як передбачено українським законодавством, українці, які залишились без робочого місця, мають право отримувати державну компенсацію – допомогу по безробіттю. Скільки станом на сьогоднішній день виплачують безробітним.

За інформацією Центру зайнятості, у зв’язку з підвищенням в Україні з 1 січня 2024 року мінімальної заробітної плати збільшені всі передбачені законодавством виплати, на розмір яких впливає цей показник. Зараз мінімальна заробітна плата становить 7100 гривень.

З 2024 року максимальний розмір допомоги по безробіттю збільшено до 7100 гривень. Поки триває воєнний стан, він не може перевищувати розміру мінімальної заробітної плати, яка встановлена законом на 1 січня календарного року.

Що стосується мінімального розміру допомоги по безробіттю, наразі він становить 1500 гривень. Це визначено Постановою Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття “Про мінімальний розмір допомоги по безробіттю” № 60 від 14.09.2023 р.

Розмір допомоги по безробіттю у кожного індивідуальний і залежить від:

наявного страхового стажу безробітного (загального, а також стажу протягом 12 місяців, що передують реєстрації як безробітного);
тривалості безробіття;
статті звільнення з останнього місця роботи тощо.

Зауважимо, що в Україні виплати по безробіттю можуть отримувати застраховані особи, визнані у встановленому порядку безробітними. Безробітним вважається особа віком від 15-70 років, яка через відсутність роботи не має заробітку або інших передбачених законодавством доходів як джерела існування, готова та здатна приступити до роботи (відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 1 закону “Про зайнятість населення”.

Оформити допомогу по безробіттю можна через застосунок “Дія”. Рішення щодо надання статусу безробітного та призначення виплат приймає Державний центр зайнятості протягом одного робочого дня.

Джерело.