facebook

Військовий облік онлайн: чи будуть військовозобов’язаним розсилати електронні повістки

Військовий облік онлайн. Як та коли запрацює Реєстр Оберіг та чи буде електронна повістка, пише NV.

Верховна Рада підтримала законопроєкт № 10449 про мобілізацію у першому читанні. Тепер депутати комітету з нацбезпеки мають внести свої правки до документу, і вже 21 лютого парламент має розглянути допрацьовану версію.

Автори закону пропонують змінити правила мобілізаційних заходів. Зокрема планують цифровізувати військовий облік за допомогою Реєстру Оберіг. До цієї системи вноситимуть персональні дані призовників, військовозобов’язаних та резервістів без їхньої особистої згоди.

Реєстр Оберіг — як працюватиме військовий облік онлайн

Закон України Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів Оберіг був ухвалений ще у 2017 році. Станом на 24 лютого 2022 року він не був заповнений інформацією, і тільки восени 2023 фактично запрацював.

Впровадження нового закону про мобілізацію допоможе розширити категорії даних для електронного реєстру військовозобов’язаних. Цифровізація має спростити процес мобілізації, військового обліку та вручення повісток.

Кожен призовник, військовозобов’язаний чи резервіст буде забов’язаний створити особистий електронний кабінет в системі Оберіг. У ньому зберігатимуться персональні та службові дані громадян, а також будуть доступні певні послуги. Відображення даних військовозобов’язаних в онлайн-форматі має полегшити доступність інформації самим громадянам та установам, які проводять облік і мобілізацію. Проте ці зміни не скасовують відвідувань ТЦК.

Електронна повістка — як вручатимуть

Начальник управління преси та інформації Міністерства оборони України Ілларіон Павлюк повідомив, що у разі ухвалення нової версії законопроєкту про мобілізацію, українці матимуть 60 днів, аби внести свої дані в електронний кабінет. Про це він заявив в ефірі телемарафону.

“Що важливо, що способи уточнення будуть різні, але якщо вже функціонує кабінет — найзручніше це буде зробити там, але лишаються ТЦК, ЦНАПи й так далі. Загалом, електронний кабінет просто дає можливість менше бігати. Уточнити дані можна буде там. І це значно простіше, й це дозволить охопити більшу кількість людей і, відповідно, значно якісніше долучати людей до війська, — зазначив Павлюк.

За його словами, кабінет також використовуватимуть і ТЦК, щоб відправляти військовозобов’язаним електронні повістки.

“У цьому ж електронному кабінеті людина може отримати повідомлення про те, що має з’явитися в ТЦК. Електронна повістка — це повідомлення, яке надходить в електронний кабінет. І загалом, воно тільки цим відрізняється від звичайної повістки. Нічого іншого не змінюється, тобто всі норми, які діяли щодо термінів прибування по звичайній повістці, вони й тут застосовуються”, — пояснив Павлюк.

Джерело.