facebook

Водіїв хочуть “напружити” у 2024 році – ця вимога буде обов’язковою

Водії можуть скоро платити обов’язкове страхування

Українських автовласників може чекати ще одне вагоме нововведення – запровадження обов’язкового страхування, так званого “автострахування”.

Відповідний законопроект народні депутати вже попередньо схвалили та рекомендували до остаточного ухвалення. Про це повідомив голова профільного Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев.

За його словами, комітет уже надав рекомендацію щодо ухвалення законопроекту в цілому. Документ пропонує запровадити обов’язкове страхування для власників усіх наземних транспортних засобів. Крім цього, депутати пропонують поступово підвищувати максимальні розміри страхових виплат за європейськими стандартами.

Ще одне важливе нововведення – скорочення термінів здійснення гарантійних виплат замість збанкрутілих страховиків з років до 90 днів (3 місяців). Пропонується також запровадити механізм прямого врегулювання ДТП без участі поліції у разі пошкодження транспортних засобів.

Крім того, планується розширення сфери застосування європротоколу під час оформлення ДТП – подання заяв про страхове відшкодування без залучення поліції.

Такі законодавчі зміни дозволять потерпілим отримувати страхові виплати швидше, а процедуру оформлення аварій спростити та прискорити.

Слід зазначити, що 2024 рік уже приніс низку новацій для українських автовласників, зокрема підвищення вартості основних адмінпослуг. Так, з 1 січня отримати посвідчення водія подорожчало майже в 10 разів і тепер коштує 230 грн. Аналогічно зросли ціни на складання іспитів, реєстрацію та перереєстрацію авто.

Джерело.