facebook

“Потрібно допомогти”: у Польші закликали депортувати українських чоловіків

Польський генерал Вальдемар Скшипчак пояснив, що Україні потрібно допомогти з мобілізацією.

Уряд Республіки Польща отримав пропозицію від генерала Вальдемара Скшипчака, яка має на увазі депортацію всіх чоловіків-уклоністів з України назад додому. На його думку, це допомогло б ЗСУ провести мобілізацію.

У Центрі урядової інформації відповіли, як уряд Дональда Туска ставиться до цієї ідеї.

Про це стало відомо завдяки повідомленню польського видання “Onet Wiadości”, яке цитує слова генерала.

Польський генерал Вальдемар Скшипчак пояснив, що Україні потрібно допомогти з мобілізацією, зокрема депортувати з ЄС українських чоловіків, які ухиляються від служби в армії.

“Це має бути ініціатива урядів у Варшаві, Парижі, Празі і де б вони не були. Ці уряди мають допомогти Києву їх депортувати”, – сказав він.

Польські журналісти звернулися за коментарем до Урядового інформаційного центру.

“Що стосується питань, пов’язаних із призовом на військову службу українців, які проживають за кордоном, у тому числі на території Польщі, ми знаємо про ситуацію, що склалася, і про проблему, яку вона створює для української сторони. Ми розглядаємо, як ми можемо підтримати українську сторону. Вважаємо, що оптимальним рішенням було б врегулювання цих питань на європейському рівні”, – йдеться у заяві Міністерства закордонних справ Польщі.

За інформацією, отриманою в Міністерстві внутрішніх справ Польщі, “ніякої роботи в цьому напрямку в МВС не ведеться”.

У листопаді 2023 року видання ВВС, посилаючись на дані Євростату, повідомило, що з початку повномасштабної війни 650 000 чоловіків призовного віку виїхали з України до ЄС.

Джерело.