facebook

 

Експерти озвучили орієнтири курсу долара в Україні у лютому.

У банківському секторі очікують, що в лютому готівковий курс долара в Україні перебуватиме в межах коридору купівлі та продажу від 37,5 до 39,5 грн. Увечері ж 7 січня банки купують валюту в середньому по 37,6 грн, а продають по 38,05 грн. Таким чином, не виключається її здешевлення в купівлі, але здорожчання в продажу.

Про можливі зміни розповів Оглядачу начальник департаменту скарбниця Глобус Банку Тарас Лісовий. При цьому, визнав він, що залежно від поточних обставин, курси продажу на готівковому ринку будуть суттєво різними. Так:у банках вони будуть вищими за курс купівлі до 0,6 грн; “в обмінних пунктах ця різниця може іноді досягати 1 грн і більше”.

До кінця ж цього тижня (12 лютого) долар, за його словами, може досягти меж коридору купівлі та продажу від 38 до 39,5 грн.

Загалом же, зазначив банкір, стратегічно ситуація на валютному ринку не зазнає суттєвих змін. Адже дія режиму “керованої гнучкості”, запроваджена НБУ, триватиме.

“Слід чекати утримання певного балансу на ринку валют та збереження відносної “стабільності” курсових змін. Однак у ситуацію можуть втрутитися й інші обставини, які зараз передбачити досить складно”, – зазначив Лісовий.

Нацбанк знизив офіційний курс

Водночас НБУ виставив офіційний курс долара на 8 лютого на рівні 37,59 грн. Що на 3 коп. нижче за поточний.

Таким чином, з початку тижня офіційний курс долара зріс на 2 копійки. А з початку місяця – на 3 коп.

Втім, пояснив раніше заступник голови регулятора Сергій Ніколайчук, за режиму керованої гнучкості зміна курсу в той чи інший бік є нормальним явищем. Ба більше, наголосив він, НБУ попереджав, що подібне може відбуватися.

“Як і обіцяв НБУ, курс може як послаблюватися, коли ситуація на ринку погіршується, так і змінюватися, коли ситуація поліпшується. Як це, було, наприклад, у жовтні та першій половині листопада”, – сказав Ніколайчук.

 

Джерело.