facebook

“Чоловіки не готувалися до таких заходів абсолютно, повістки вручать в улюблених місцях ухилянтів”: мобілізація у 2024

Не зважаючи на спрощення процедури мобілізації в Україні, повістки усе ж доводиться вручати й для цього у ТЦК розробляють завжди нові методи з пошуку “ухилянтів”.

Як інформує “Голос Карпат”, ці методи не завжди є законними, як обурюються жителі в різних областях України. У багатьох випадках, зауважують очевидці, військовозобовязаних не рідко “хапають прямо на вулицях, садять в автомобілі” й везуть до ТЦК. Чоловіків також забирали до військкоматів із магазинів. Про чимало таких випадків розповідають і жителі Закарпаття. Під час вручень повісток, людей силою тягнули в автомобілі прямо з приватних подвір’їв.

Також нагадаємо про ситуації за участю працівників ТЦК в Ужгороді (чоловіка забрали з готелю до військкомату посеред ночі), Хусті. У Хустському районі людину витягнули просто з автомобіля серед дороги, залишивши в машині дружину й дитину.

Також закарпатці розповідають про ряд ситуацій, коли повістки їм вручали одразу на автозупинках.

Відзначмо, що в Україні багато хто висловлює невдоволення щодо поведінки співробітників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Водночас, як виявляється, їхні дії відповідають актуальному законодавству.

Про це повідомив голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко.

У разі схвалення народними депутатами змін до законопроєкту про мобілізацію, робота територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки могла б зазнати трансформації, що усунуло б усі претензії, які виникли в суспільстві.

Президент України Володимир Зеленський висловив бажання, щоб співробітники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки не здійснювали “виловлювання” людей на вулицях і не вручали їм повістки.

“Із одного боку, президент вважає так, як має бути комфортно для населення, а з іншого боку, говориться про те, що зараз не змінено процедури. Працівники центрів комплектування зобов’язані діяти відповідно до чинного законодавства”, — сказав Тимочко.

Він зазначив, що співробітники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки здебільшого є людьми, які колись уже служили на фронті або мають обмежену придатність до військової служби в складі регулярної армії. У них є встановлена процедура вручення повісток, і вони діють у суворій відповідності з цим порядком.

“Якщо є необхідність це скасувати, тоді це потрібно робити на законодавчому рівні. Поки що чітких визначень і правил для суспільства та військових немає. Це вже можна було давно зробити, прописати порядки й дотримуватися їх”, — зазначив голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ.

Джерело.