facebook

В Україні невдовзі зможуть мобілізувати чоловіків віком 18-25 років. Про це повідомив юрист LCF Law Group Володимир Романчук. Він роз’яснив ситуацію і підкреслив, що молоді в умовах війни потрібно мати певні навички.

Як інформує “Today.ua”, у Верховній Раді у лютому розглянуть законопроект, який поновить вимоги до призову чоловіків. Серед нововведень – запровадження базової військової служби та її вплив на граничний мобілізаційний вік. Володимир Романчук пояснив, що після проходження БВС під мобілізацію зможуть потрапити наймолодші українці віком від 18 до 25 років.

“Це призведе до, м’яко кажучи, великого подиву 20-річних громадян, які після проходження БВС цілком законно отримуватимуть повістки на відправлення в частини. Як такі “сюрпризи” вплинуть на довіру суспільства до суб’єктів владних повноважень та консолідацію навколо державного апарату — питання риторичне “, – вказав інструктор з Tactical combat casualty care.

Романчук вважає, що у новому законопроекті про мобілізацію необхідно точно вказати граничний призовний вік. Молодший лейтенант запасу певен, що 18-річні українці мають розуміти, які виклики стоять перед українським народом. Він нагадав, що російські окупанти розстрілюють навіть цивільних. У таких умовах немає нічого поганого в тому, що юнаки навчаться накладати турнікети і стріляти з автомата.

Відомо, що за законом категорія чоловіків до 27 років підлягає лише строкову військову службу, а її у період війни відмінено. Молоді люди можуть вирушити до армії лише за бажанням. Виняток становлять чоловіки, які мають військово-облікову спеціальність.

В Україні невдовзі зможуть мобілізувати чоловіків віком 18-25 років: роз’яснення юриста
В Україні невдовзі зможуть мобілізувати чоловіків віком 18-25 років: роз’яснення юриста

Володимир Романчук повідомив, що у новому законопроекті передбачено відмову від строкової військової служби, замість якої з 2025 року буде обов’язкова військова підготовка для чоловіків 18-25 років. Її можна буде пройти у ЗСУ для присвоєння військово-облікової спеціальності. Після БВС громадяни ставатимуть на облік як військовозобов’язані і зможуть поповнити армійські ряди.

“Тобто ще раз акцентуємо увагу: надалі такі громадяни можуть бути мобілізовані в армію до 25 років”, – цитує правозахисника Zn.ua.

Джерело.