facebook

Більшість українців отримує пенсії до 4000 грн на місяць, тоді як суддям виплачують майже по 100 000 грн. Стало відомо, як зміняться виплати після індексації у березні.

Як інформує “biz.today.ua”, середня пенсія в Україні становить 5,3 тис. грн, але у 65,7% пенсіонерів не отримують навіть 5 тис. грн. Про це повідомив Опендатабот. При цьому пенсії суддів з 2019 року збільшились у 3,5 рази. Раніше вони отримували в середньому 28 702 грн на місяць, а зараз – вже 99 837 грн.

Розмір пенсій українців обмежений десятьма прожитковими мінімумами для непрацездатних осіб. Станом на 1 січня 2024 року це 23 610 грн. Проте суддям залишили особливі умови – на них цей ліміт не поширюється.

Мінімальна пенсійна виплата судді становить 50% заробітної плати. За наявності понад 20 років стажу пенсія щорічно збільшується на 2%. Найбільше судді на заслуженому відпочинку можуть отримувати 90% від зарплати. Для цього їм потрібно опрацювати 40 років.

У перший місяць весни в Україні буде проведено масштабну індексацію пенсій. У Мінсоцполітики повідомили, що виплати громадян зростуть у середньому на 13%. Проте для кожного пенсіонера буде своя надбавка, бо при розрахунку враховується стаж роботи та заробітна плата, яку отримував громадянин.

За словами голови Кабміну Дениса Шмигаля, у 2024 році з держбюджету спрямують 470 млрд грн на соціальні витрати, що на 25 млрд грн більше за минулорічний розмір.

Прем’єр-міністр наголосив на цифровізації соціальної сфери. Вдалося об’єднати у ПФУ виплати пенсій, субсидій та соціальне страхування. Проводиться запуск електронного кейс-менеджменту для визначення індивідуальної підтримки українських сімей.

Пенсії суддів – 100 000 грн, а більшості українців – 4000 грн: як зміняться виплати після індексації у березні
Пенсії суддів – 100 000 грн, а більшості українців – 4000 грн: як зміняться виплати після індексації у березні

У березні очікується введення нововведення – бальної системи. Так, при розрахунку пенсії почнуть враховувати бали – це умовні одиниці, в яких оцінюється кожен рік роботи українця. Їх одержують за рахунок страхових внесків роботодавця.

Джерело.