facebook

Українцям розповіли, що буде з доларом за кілька днів: чого очікувати

Найближчим часом в Україні не очікується суттєвих змін курсу готівкового долара. За прогнозами, наступного тижня – з 15 по 21 січня – американська валюта коштуватиме 38,5-39,5 грн, що відповідає поточним показникам.

Про це OBOZ.UA розповів начальник департаменту казначейства Глобус Банку Тарас Лєсовий. Він зазначив: різниця між курсами купівлі та продажу, як і поточні курсові зміни, не перевищать 50-60 коп.

“Протягом наступного тижня глобальні зміни на валютному ринку малоймовірні. Так, завдяки втручанню регулятора в міжбанк, баланс між попитом та пропозицією збережеться, що автоматично позначиться на готівковому ринку”, – пояснив банкір.

При цьому він наголосив: також дещо спаде напруга, викликана низкою “військових” факторів. Зокрема:

ворожими обстрілами;
подіями на фронті;
масованою інформаційною атакою на свідомість українців.

“За великим рахунком, валютний ринок пережив і витримав найскладніші дні з початку валютної лібералізації. І, відповідно, слід очікувати щонайменше повернення ринку в більш-менш прогнозований стан”, – зазначив Лєсовий.

Водночас він визнав: виключати виникнення будь-яких форс-мажорів не можна. Однак більш важливим, за його словами, є те, що питання отримання достатньої макрофінансової підтримки від партнерів, “на найближчі місяці майже вирішене”.

“Власне, зараз це чи не єдиний економічний фактор, від якого може залежати курс валют у найближчі 2-3 тижні”, – резюмував банкір.

Зі свого боку, гендиректор Advanter Group Андрій Длігач раніше зазначив: ймовірна затримка надходження міжнародної допомоги не викличе значних коливань курсу долара в Україні. Річ, за його словами, у тім, що:

Нацбанк накопичив достатню кількість резервів;
в Україну заходить суттєва сума у вигляді переказів від трудових мігрантів, що також підтримує економічний сектор.

“Ми отримуємо і перекази наших трудових мігрантів, яких минулого року майже 10 млрд доларів було відправлено в Україну. Є суттєві резерви Національного банку, рекордні на поточний момент. Відповідно, достатньо ресурсу, щоб втримати курс долара”, – пояснив Длігач.

Джерело.