facebook

Ні поліція, ні виконавча служба, ні ювенальні інстанції країни не змогли дати раду цій простій історії у маленькому містечку Нова Ушиця.

Українка Катерина Говорова вперше за два з половиною роки взяла на руки свого сина, якого 800 днів тримали у заручниках родичі і не давали побачити маму. До визволення дитини журналісти залучили найвищих посадовців країни.

Про те, чому, здавалося б, щасливий фінал історії з поверненням дитини до рідної мами може обернутися тяжкою травмою – 19 грудня йдеться в сюжеті ТСН.Тиждень.

Мама викраденого хлопчика Тимофія Говорова Катерина чатувала під будинком свого колишнього чоловіка два з половиною роки. Тато, бабуся та її співмешканець утримували дитину навіть після розгромного рішення Верховного суду.

Одного разу, згадує жінка, Тимофійко ледь не випав з балкона 5-того поверху.

Втім, ні поліція, ні виконавча служба, ні ювенальні інстанції країни не змогли дати раду цій простій історії у маленькому містечку Нова Ушиця. Дійшло до того, що журналісти просто під камеру змушували виконавців працювати.

Ця абсолютно неприйнятна робота державної машини в регіонах врешті була оцінена високим керівництвом у столиці. Максиму Говорову вручили підозру і скоро над ним буде суд за невиконання рішення суду.

Слід зазначити, що ця історія підсвітила катастрофічну ситуацію з другою половиною української судової системи. Проблема у тому, що навіть, якщо ви підете до суду і виграєте справу – рішення виконувати нікому.

“В Україні величезне проблема з виконанням рішення суду”, – зазначив радник очільника МВС Антон Геращенко.

Виявляється що державна виконавча служба потребує негайного реформування.

“На державній службі працюють немотивовані люди, які працюють за принципом – я ж все рівно зарплатню отримую, навіть якщо не виконаю рішення суду”, – наголошує Геращенко.

Слід зазначити, що слово зарплата у виконавчій службі – це окрема катастрофа. Офіційно платять 6 тисяч гривень. Звісно, без додаткового мотивування від клієнта виконавець навряд чи буде поспішати з виконанням рішень. А купити малооплачуваних людей, щоб вони на роки забули про судові рішення, теж можна за цілком скромну суму. Звісно, все це призвело до того, що у державні виконавці йдуть неохоче.

Проте, під пильним оком журналістів і за наявності правильно поставлених задач зверху життя Тимофія і його мами різко змінилося. Дитину почали справді шукати. Заступник міністра юстиції Андрій Гайченко взяв цю справу під особистий контроль.

Хлопчика знайшли у готелі за 500 кілометрів від Києва. Тимофійка переховувала бабуся Раїса Говорова з своїм співмешканцем Ігорем Князєвим у Карпатах.

“Я не повірила, коли взяла його на руки. Він виявився важчим, ніж я думала. У мене підкошувалися ноги, я кілька разів хотіла себе ущипнути”, – зізнається Катерина.

А малий Тимофійко, який пів свого життя провів без мами, просто обіймав і цілував найцінніше, що є в житті кожної дитини – маму.

Це міг би би бути ідеальний щасливий кінець, але, за статистикою, діти, які пережили подібний стрес – часто лишаються з ним на все життя. Тому у маленького Тимофіка з мамою попереду складний і довгий шлях відновлення та роботи з психологом.

Тим часом, ситуація з дитячим кіднепінгом в Україні зараз набула загрозливого характеру, адже ніяк не регулюється законодавством. Кожного дня щонайменше одна дитина викрадається кимось із подружжя, а в запалі сварки батьки перетворюють свою дитини у банальну зброю помсти.

 

Джерело.