facebook

Мобілізація студентів: кого можуть торкнутися зміни до законодавства

Верховна Рада України може внести зміни в законодавство щодо мобілізації. Вони, зокрема, стосуватимуться військовозобов’язаних громадян, які отримують другу вищу освіту. Згідно із чинним положенням, студенти мають право на відстрочку від призову. Однак нові поправки можуть виключити з цієї категорії тих, хто здобуває другу освіту на денній або дуальній формі навчання та отримує рівень освіти, вищий за раніше здобутий.

Які зміни можуть відбутися
Необхідність внесення змін виникла з метою уникнення невідповідностей та розбіжностей у трактуванні законодавства. Так, згідно із положеннями законопроєкту №10378, втратять право на відстрочку:

Здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий за однією спеціальністю (фахом), а також докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Однак важливо зауважити, що ті, хто втратять право на відстрочку, матимуть можливість завершити навчання до кінця навчального року з дня набрання чинності відповідного закону.

Юридичний експерт Надія Шуляк, щоправда, висловила сумніви щодо доцільності таких змін, підкреслюючи необхідність збереження балансу між потребами в мобілізації та створенням освітнього потенціалу країни. Поряд із цим, експерти вказують на неврахування ряду факторів у скандальному законопроєкті, зокрема, створення повноцінного єдиного електронного реєстру військовозобов’язаних, яке спростило б роботу військових комісаріатів.

Джерело.