facebook

Подробиці

Яким буде курс долара наступного року
Економічні підсумки цього року суттєво перевершили попередні оцінки. Але на наступний рік прогнози все ж помірно-оптимістичні: економіка зростатиме нижчими темпами, а зростання цін прискориться. Чому так відбуватиметься, та яких показників очікують інвестори та банкіри, розповідає «Мінфін».

У бюджеті на 2023 рік Кабмін закладав курс 45,8 грн/$, прогноз ICU рік тому становив 40,2 грн/$. На практиці ж гривня виявилась значно міцнішою, навіть попри запровадження керовано-гнучкого курсу. Попри деяке ослаблення у другій половині грудня, офіційний курс становить 37,62 грн/$, готівковий — на 50−60 копійок вищий.

Однак, наступного року фахівці одностайно очікують на послаблення гривні. За консенсус-прогнозом, курс на кінець наступного року становитиме 40,9 грн/$. Найоптимістичніше на перспективи гривні дивляться в Dragon Capital та Concorde Capital, прогнозуючи послаблення нацвалюти до 39 та 39,2 грн/$ відповідно. Найсуттєвіше послаблення прогнозують в Банку Південний, Біржовому Університеті та Альтбанку, кажучи про показники, близькі до 42 грн/$.

«Роль НБУ на валютному ринку в умовах суттєвого дефіциту торгового балансу та попиту населення на іноземну валюту залишиться основоположною. Водночас, можливість Нацбанку здійснювати інтервенції для підтримки валютного курсу буде значною мірою обмежена стабільністю міжнародного фінансування», — пояснює причини очікуваного ослаблення гривні Григорій Кукуруза.

Фактично, всі аналітики звертають увагу саме на роль регулятора у зміні курсу гривні, менше акцентуючись на можливостях експорту, переказах коштів до країни та інших факторах.

В умовах війни валютно-курсова стабільність залишиться ключовою метою для НБУ, наголошують експерти Dragon Capital, в ICU вважають, що ослаблення нацвалюти до приблизно 41 грн/$ відбуватиметься в умовах помірної та керованої девальвації, для якої склались умови.

Слабкіша гривня дозволить збільшити надходження до бюджету, підвищити доходи експортерів та знизити привабливість імпортних товарів. Очікувані курсові зміни варто враховувати у своїх інвестиціях.

Джерело.