facebook

Пенсіонерів очікує масштабний перерахунок виплат: як зміняться пенсії

Індексацію проводитимуть за новими правилами, щоб зменшити розрив між виплатами пенсіонерів

У 2024 році пенсійні виплати деяким українцям переглянуть кілька разів. Проте найголовніше та масштабне підвищення має відбутися у березні. Як можуть змінитися виплати, йдеться у матеріалі порталу focus.

Індексація пенсійних виплат у 2024 році має пройти за новими, більш справедливими правилами. Передбачається, що буде запроваджено бальну систему, яка має нівелювати різницю в розмірах пенсійних виплат громадянам з однаковим стажем, але тим, хто вийшов на пенсію в різні періоди.

Водночас як заявляє Іван Хомич, адвокат Адвокатського бюро Івана Хомича, досі немає відповідного урядового документа, який розкрив би деталі нового механізму. У зв’язку з цим важко робити прогнози, як зміняться пенсії.

Невідомий і відсоток, на який підвищуватимуть пенсійні виплати. За деякими чутками, це може бути 16%. Проте більш конкретно про це можна буде говорити лише ближче до дати індексації.

Очікується, що середній розмір пенсії в Україні після індексації збільшиться до 6000 гривень. Відповідні фінансові можливості у бюджеті є, оскільки Україна отримує не лише військову, а й грошову допомогу від зовнішніх донорів.

Джерело.