facebook

Курс американської валюти у 2024 році може становити як прогнозовані 40,7 гривні, так і досягти позначки в 50 гривень. Про це заявив економіст Данило Монін у коментарі “24 Каналу”.

Точно спрогнозувати, яким буде курс долара наступного року, поки що вкрай складно. Втім, багато залежатиме від наявності або відсутності зовнішнього фінансування в необхідному обсязі.

Так, економіст вважає, що середній курс 40,7 гривні за долар, який заклали до бюджету на 2024 рік, є цілком реальним, але тільки якщо Україна отримає зовнішнє фінансування від партнерів.

Водночас не можна виключати й негативні сценарії. Якщо зовнішнє фінансування буде недостатнім, Україні доведеться перекривати дефіцит за рахунок власних ресурсів. Це може спричинити ривок курсу долара до 45-50 гривень.Данило Монін наголошує, що за необхідного фінансування негативні наслідки для України у вигляді девальвації будуть просто відкладені.

“Втім, при негативному торговому балансі в 37 мільярдів доларів, й приблизно такий і у 2024 році, – це питання часу, коли відбудеться глибока девальвація. Вважаю, що правильно її починати проводити вже у 2024 році, аби оголосити пік майбутніх періодів”, – вважає експерт.

Джерело.