facebook

На територіальні центри комплектування переклали питання, якими повинні займатися депутати. Досі в Україні діє законодавство мирного часу, що дає можливість ухиляться від служби, через що воєнкоми починають імпровізувати.

“ТЦК зараз поставлені в досить дурну ситуацію, коли в Україні діє законодавство, фактично притаманне законодавству мирного часу. Завдяки цьому є безліч варіантів для ухилення від мобілізації, а з ТЦК вимагають результат”, – розповів ветеран АТО і військовий експерт Євген Дикий в інтерв’ю виданню “Фокус”, пише УНІАН.

За його словами, у зв’язку з цим ТЦК імпровізують – доходить до рейдів по спортзалах або нічних клубах, а також до насильницького затягування в призовний пункт.

“Коли людину витягують з маршрутки і забирають в ТЦК, то це вже майже викрадення і такі випадки треба припиняти і карати дуже жорстко. Таким чином вдається тільки мобілізувати кілька людей, а ненависть до армії зароджується у багатьох”, – упевнений Дикий.

При цьому він вказав, що багато воєнкомів чинять так не від хорошого життя, а через постійний тиск, вимоги зверху поліпшити показники мобілізації, тому проблему вирішити зможе лише Верховна Рада. Ветеран вважає, що потрібно прийняти два закони – про граничний термін військової служби навіть під час війни і кримінальне покарання за ухилення від військового обліку.

Крім того, він вказав, що Рада намагається посилити мобілізацію, тому йде робота над скасуванням відстрочки по другій вищій освіті. Цю лазівку часто використовують, щоб ухилитися від призову.

“Скасування відстрочки для отримання другої вищої освіти здатне збільшити мобілізаційний ресурс до 80 тисяч осіб. Оскільки це люди з першою вищою освітою, то їх можна відразу відправляти на 3-4-місячні курси лейтенантів, щоб вони згодом очолювали відділення і взводи”, – пояснив Дикий.

Мобілізація в Україні – що кажуть експерти

Колишній командир роти батальйону “Айдар” Євген Дикий зазначив, що в Україні є досить великий мобілізаційний ресурс. На фронт можна відправити, щонайменше, 50 або 100 тисяч українських правоохоронців.

За його словами, для цього потрібно лише зменшити правоохоронним відомствам квоту на бронювання.

У свою чергу військовий експерт Роман Світан вказав, що для ЗСУ потрібно хоча б 300-350 тисяч висококваліфікованих професіоналів і новітньої техніки.

Джерело.