facebook

19 грудня, на підсумковій пресконференції з журналістами Президент України Володимир Зеленський розповів про план мобілізації.

“Головком та Генштаб звернулися на рівні Ставки з мобілізації. Питання чутливе. Вони звернулися щодо захисту нашої держави та потенційних контрнаступних дій, щодо дефіциту. І їх погляд був, вони запропонували мобілізувати додаткових 450-500 тисяч осіб”, – сказав президент.

За словами Зеленського, це серйозна цифра.

“Я сказав, що мені потрібно більше аргументів для того, щоб підтримувати цей напрямок. Це питання, перш за все, людей. Це питання справедливості, обороноздатності і фінансів. Що стосується людей, мені потрібна конкретика. Бо що буде з мільйонною армією України, що буле з тими хлопцями, які кожного дня там, з тими, які два роки захищають нашу державу. Якщо у нас є питання ротаційні, є питання відпусток, то це повинен бути комплексний план. І в цьому мобілізаційному законі ви повинні надати відповіді мені, суспільству передусім. Тому вони почали працювати над цим планом”, – сказав він.

Зеленський зазначив, що поки що не побачив там демобілізації, хоча вважає, що це питання номер один. “Питання не як називається цей процес згідно з законодавством. Головне, щоб цей процес був по відношенню справедливості до наших потужних воїнів. Їм дуже важко там, неодноразово я там був. Я дуже хотів би, щоб наше військове керівництво розуміло всі ці виклики, ми не можемо втратити найсміливіших людей, потужних людей, їх моральний стан. Я їм дякую за цю стійкість, але тим не менш, якщо ми говоримо про додаткові сили мобілізаційні, ми повинні знайти де мобілізаційні процеси і це повинно бути виконано предметно, з конкретикою і з великою повагою до воїнів. Ось чому я і попросив, щоб було багато відповідей”, – сказав президент.

Що стосується відрядження, за словами Зеленського, там повинні бути і питання відпусток, переходу з одного місця на інше.

“Усі запити, які сьогодні є в нашій армії, повинні відповідати сучасним викликам і повинні знайти відповідь у військового керівництва. Це дуже важливо. Підключили щодо міністерства оборони, є фахівці, а також Михайло Федоров щодо діджиталізації деяких процесів. Це також важливо, тому що люди є як в Україні, так і за кордоном. Для мене дуже важливо, якщо 440 тисяч плюс, то хто заслуговує право на відпочинок. Це дуже важливий момент і без цього воно не працює. Комплексний план на Ставці повинні підготувати і далі вони будуть спілкуватися у ВРУ. Якщо це зміни відповідно до законодавства, треба знаходити порозуміння в цьому питанні. Питання дуже чутливе. Не можемо втратити стійкість, потенціал, але нам потрібна справедливість”, – зазначив він.

Джерело.