facebook

В Україні планують відкрити декларації воєнкомів, а також лікарів ВЛК для всіх. Йдеться не лише про військових комісарів, а й про інших співробітників ТЦК та СП, а також про всіх медиків, які працюють у військово-лікарських комісіях.

Як інформує “biz.tpday.ua”, про це розповіла голова Громадської ради при Національному агентстві щодо запобігання корупції Катерина Бутко.

За словами Бутко, відкриття електронних декларацій воєнкомів та лікарів із ВЛК – це запит нинішнього українського суспільства. Людей обурили нещодавно розкриті факти нечуваного збагачення воєнкомів, які за неповні два роки війни встигли “заробити” мільйонні статки у твердій валюті, а дехто навіть і прикупити собі елітну закордонну нерухомість. Отже, враховуючи цей запит суспільства, зараз розглядається питання про відкриття декларацій цих категорій працівників тилу.

“Декларації представників ТЦК, а також співробітників ВЛК будуть відкриті. Це виняток, і це було те, про що також говорилося під час ухвалення законопроекту. Враховуючи всі скандали з моніторингом способу життя, все, що було виявлено у представників ТЦК, їхні декларації однозначно мають бути відкриті. Це була позиція, у тому числі, й голови антикорупційного комітету, та багатьох інших”, – пояснила голова Громадської ради при НАЗК.

При цьому Катерина Бутко наголосила, що декларації військових залишаться поза зоною публічного доступу. Враховуючи, як зараз наелектризоване суспільство, відкривати декларації військовослужбовців, а також членів їхніх сімей було б недалекоглядно. Інформація про їхнє майнове становище може стати реальною загрозою для членів сімей військових, які перебувають у тилу.

“Очевидно, що через складові безпеки частину декларацій має бути закрито, тому що це декларації людей військових, це декларації співробітників розвідки, це декларації людей, у яких члени сім’ї мобілізувалися, пішли воювати. Звичайно, такі декларації мають бути закриті”, — наголосила Катерина Бутко.

Джерело.