facebook

Зарплата педагогічних працівників: що буде з виплатами у грудні

Розповідаємо, чи змінилися середні заробітні плати освітян і скільки вони отримають за свою роботу в останній місяць року

Зарплата вчителів залежить від багатьох факторів – посадового окладу, надбавок, доплат тощо. Але в основі розрахунку лежить єдина тарифна сітка (ЄТС), яка дозволяє визначити розміри доходу. В Україні планували підвищити мінімальні суми заробітку педагогів до 15 тисяч грн, але через війну це здійснити не вдалося.

Зарплату вчителів у грудні 2023 року можна дізнатися з ЄТС.

Українська система оплата праці передбачає наявність невеликої базової ставки та багатьох доплат. Але одним із основних напрямків діяльності Міністерства освіти і науки України є зміна цього застарілого механізму. Середня заробітна плата педагогічного працівника складається з таких показників:

посадового окладу;
надбавки за вислугу років;
надбавки за престижність праці;
винагороди за сумлінну працю;
допомоги на оздоровлення;
інших надбавок, зокрема, за перевірку зошитів, класне керівництво тощо.

Варто зазначити, що в умовах повномасштабної війни освітяни не отримують додаткові кошти за перевірку зошитів та інші надбавки, що стосуються останнього пункту. Тобто їхній середній заробіток дещо знизився, враховуючи цей коригувальний фактор.

У грудні поточного року дохід молодого вчителя без категорії та з малим стажем роботи становить 9 195 грн. У суму входить оклад (6 269 грн), надбавка за вислугу років (627 грн), надбавка за престижність (1 254) тощо. Якщо говорити про вчителя 1 категорії, то йому від грудня 2021 року до грудня 2023 року належить середня зарплата у розмірі 11 317 грн. Вчитель вищої категорії заробляє 12 065 грн.

Зарплати збільшать у 2024 році

Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий анонсував збільшення заробітних плат вчителів наступного року. В ефірі програми “Сніданок з 1+1” він розповів, що вже з 1 січня виплати почнуть рахувати інакше. Це стало можливим завдяки підвищенню освітньої субвенції на 15,5 млрд гривень. Саме з неї більша частина коштів йде на оплату праці освітян.

“Ми розуміємо, які в країні пріоритети – оборона, ми розуміємо, що певні виплати для вчителів були зняті. Але важливо, що вони повертаються і підвищуються”, – наголосив міністр.

Очільник МОН вважає, що ті заробітки, які наразі мають українські вчителі, є приниженням їхньої важкої праці. Збільшення буде незначним, але враховуючи, що деякі надбавки скасували через війну, ситуацію можна вважати компенсуючою. План будуть реалізовувати в 2 етапи:

з 1 січня – підвищення на 10%;
з 1 квітня – підвищення на 12,6%.

Оксен Лісовий передбачив, що середня заробітна плата після першого етапу виросте до 14 000 грн, після другого – до 16 000 грн. Звісно, це середні показники, а по регіонах ситуація може дещо відрізнятися.

Джерело.