facebook

Грудень цього року очікується таким самим атиповим у плані температури, як і осінні місяці. Тобто відносно теплим. Новий рік, за всіма прогнозами, знову зустрічатимемо в умовах відлиги. Нічого не вдієш – глобальне потепління. Детальніше про те, яка буде погода у грудні – розповідає “Апостроф”.

Вода замість снігу
У зв’язку зі зміною клімату, грудень в Україні за останні десять років суттєво потеплішав. Опади все частіше стали випадати у вигляді дощів та мокрого снігу, а стійкий перехід середньодобової температури нижче нуля градусів настає все пізніше. У південних областях та в Криму перший місяць зими за своїми, так би мовити, тактико-технічними характеристиками взагалі більше відповідає пізній осені.

Потужний циклон, який зародився наприкінці листопада в Чорному морі, увірвався в Україну з боку Одеси і пронісся над усією країною в північно-східному напрямку, тепер вирує десь у росії. І зиму ми зустрінемо у досить комфортних умовах. Звичайно, як для грудня.

“Якщо говорити про південні області, то 1-2 грудня вдень ми там очікуємо вище 10 градусів тепла. Вночі – у районі нуля. Для мешканців західних областей перший зимовий місяць розпочнеться дощами з невеликим мокрим снігом та заморозками. А на сході країни невеликі дощі та вдень до 5 градусів”, – розповідає “Апострофу” синоптик, керівник відділу Українського гідрометеорологічного центру Наталія Птуха.

За словами заступника директора Укргідрометцентру Анатолія Прокопенка, у грудні середньомісячна температура по Україні очікується на 1-1,5 градуси вище за кліматичну норму, залежно від регіонів це буде від мінус 3 до плюс 2. Тобто якщо говорити про Україну в цілому, то середня температура – близько нуля. Для порівняння: у листопаді середня температура по країні була 7 градусів.

Опади очікуються в межах норми: в середньому 34-79 мм (знов-таки, залежно від регіону), у горах Криму та в Карпатах – 81-105 мм. У перерахунку на нормальний сніг це від 30 до 75 см у середньому по країні та до одного метра – у Карпатах.

Рука Москви
Згідно з розрахунками світових та українських прогностичних центрів, у другій половині першої декади місяця середня температура в Україні знизиться. Після 5-7 грудня почнеться значне зниження температури до мінус 13-7 вночі та мінус 8-2 вдень. А часом у північних областях уночі може бути й до 20 морозу.

Винна в цьому, звичайно ж, росія.

“Очікується розвиток потужного антициклону, центральна частина якого буде локалізована за Уралом, на півдні Сибіру, – пояснює ситуацію метеоролог, кандидат географічних наук Ігор Кібальчич. – Прогнозується, що відроги антициклону охоплять практично всю територію Північної Азії та Східної Європи. Оскільки цей синоптичний об’єкт сформується в умовах сухого та холодного континентального повітря, то в межах його впливу температура приземного повітря відчутно знизиться. Переважна частина України (за винятком крайнього півдня та Закарпаття) опиниться під впливом цього антициклону”.

Прогнозується, що стійкий період холодної погоди триватиме до двадцятих чисел грудня. Але Захід допоможе нам. У третій декаді в Україну надходитимуть більш теплі та вологі повітряні маси атлантичного походження. Як результат – температура може підвищитись аж до відлиги.

Але через це Новий рік найімовірніше доведеться зустрічати без снігу. У західних областях України встановиться невеликий цілодобовий мінус, але снігового покриву на землі через мокрі дощі не залишиться. У північних областях синоптики обіцяють сніг лише на Сумщині. У центральних областях синоптики при нічних заморозках до мінус 2 у новорічну ніч обіцяють дощ (і, відповідно, безкоштовну ковзанку). На сході та півдні – дрібний дощ.

Утім, у житті завжди є місце диву. Як, наприклад, циклон, що вирував наприкінці останнього осіннього місяця, який мало не перебив синоптикам усі їхні прогнози щодо теплого і майже безсніжного листопада (треба віддати належне – загалом прогноз виправдався). Тож буде видно…

Джерело.