facebook

Розстріл полонених бійців ЗСУ: що відомо про новий звірячий злочин окупантів

Бійці здалися у полон через нестачу БК.

Під Авдіївкою росіяни розстріляли беззбройних бійців ЗСУ, які здалися в полон. Військовий злочин росіяни скоїли недалеко від села Степове Донецької області.

Зазначається, що окупанти зайшли на позиції 45-го ОСБ. Водночас бійці ЗСУ були змушені здаватися через нестачу БК. Один із них вийшов із укриття з піднятими руками і ліг на землю. За кілька секунд з укриття вийшов ще один воїн. Одразу після цього росіяни відкрили вогонь по обох, випустивши багато куль. На цьому відео обривається.

Увага! Відео не призначене для перегляду неповнолітніми та особами з нестійкою психікою

Речник ОСУВ “Таврія” Олександр Штупун прокоментував це відео виданню “Українська правда”: “Російські окупанти щоденно цинічно порушують правила і звичаї ведення війни. І це відео – кричуще тому підтвердження. Воно проходить відповідні процедури перевірки і документування. Подібні злочини не мають строку давності, всі докази будуть передані у відповідні міжнародні інституції, які займаються воєнними злочинами”.

Вбивство полонених підтвердив у соцмережі десантник ЗСУ Олександр Колим. Він повідомив, що бійці були з його підрозділу (45-й окремий стрілецький батальйон, що перебуває у підпорядкуванні ОК “Північ” Сухопутних військ ЗСУ) та заявив, що його група більше не братиме окупантів у полоні. Військовий також опублікував те саме відео.

Своєю чергою омбудсмен Дмитро Лубінець ініціював офіційне звернення до Міжнародного Комітету Червоного Хреста, який має мандат фіксації поводження з військовополоненими.

Також Лубінець звернеться до ООН, щоб там зафіксували ще один факт порушення міжнародного гуманітарного права з боку країни-агресора і російських військових. Він підкреслив, що страта тих, хто здається в полон, є військовим злочином.

“Росія повинна понести покарання за кожен подібний випадок смертної кари українських військових, які здаються в полон! Зазначу, що вони не поодинокі – це вбивство і бійця Олександра Мацієвського та інших військових, які здавалися в полон. Це і публічна страта військовополонених в Оленівці”, – сказав він.

Лубінець заявив, що це також відповідальність і вищого керівництва Росії. Він підкреслив, що покарання повинні понести всі винні.

Барабаш заявив про помсту окупантам, які розстріляли українських військових
Усіх росіян, що перебували на позиціях і причетні до вбивства, було знищено. Про це розповів очільник Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш в етері телеканалу FREEДOM.

“Вони (українські воїни, яких убили окупанти. – Ред.) здавались в полон дійсно через те, що у них закінчився боєкомплект. Наскільки мені відомо, трохи пізніше наші хлопці штурмонули ці позиції і всі, хто там був, були ліквідовані”, – заявив Барабаш.

Тим часом прокуратура почала розслідування: “За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України)”.

Джерело.