facebook

Прогноз курсу валют на 2024 рік: економіст розповів, що буде з доларом

Економіст Олег Пензин розповів, що буде з доларом 2024 року.

Яким буде курс долара 2024 року в Україні, залежить від того, скільки макрофінансової допомоги від Європейського союзу вона отримає.

Про це в коментарі сайту ТСН.ua розповів економіст Олег Пензин.

Play Video
“Питання надзвичайно дискусійне. Тому що на сьогоднішній момент немає підтвердження як мінімум 25 мільярдів, які ми очікуємо. Якщо не буде макрофінансової допомоги в належній кількості для того, щоб забезпечити соціальні виконання, взяті на себе державою, є єдиний шлях — це друкування грошей. Ми з вами мали аналогічний приклад у 2022 році, коли держава надрукувала 400 млрд гривень для того щоб перекрити соціальні потреби у зв’язку з відсутністю своєчасного макрофінансування. Що сталося у нас з курсом? З 26 він став до 40”, — каже Олег Пензин.

Це було пов’язано виключно з тим, що Україна надрукували 400 млрд гривень. Бо не було іншого варіанту — не було чим платити пенсії. За словами економіста, 2024 року може статися аналогічна ситуація.

“Якщо не буде належної допомоги, яку ми заклали в державний бюджет, ми будемо мати падіння курсу. А ми її вже заклали в державний бюджет, незважаючи на те, що вона ще не підтверджена. У якому обсязі, що це буде, як це буде — не знає ніхто. Тому що ніхто не може дати гарантії, скільки в реальній кількості буде макрофіну”, — розповів Олег Пензин.

Щоб прогнозувати курс на наступний рік, необхідно відстежувати ситуацію з макрофінансовою допомогою, каже економіст. Якщо з нею будуть проблеми, курс може послаблюватися.

“Якщо макрофін буде надходити, значить буде все добре. Я думаю, що десь приблизно в січні місяці буде все більш-менш спокійно, тому що основні виплати у нас починаються в лютому. І вже в лютому буде зрозуміло. Якщо макрофін буде надходити з проблемами великими, то курс, я думаю, буде послаблюватися”, — каже Олег Пензин.

Джерело.