facebook

Опубліковано список чоловіків, які мають право виїжджати під час війни з України.

На період дії країни воєнного стану та загальної мобілізації більшості чоловіків призовного віку від 18 до 60 років забороняється виїжджати з країни. Проте є й винятки. Військовий адвокат Аліна Калашнікова перерахувала, хто може виїхати за кордон, пише progroshi.news.

 

За її словами, з перших днів повномасштабного російського військового вторгнення значна кількість українців, серед яких було чимало чоловіків, перетнули державний кордон. Але більшість із них мали вагомі причини.

Адвокат поділилася, що оформлення відстрочки не впливає на можливість перетину державного кордону. Це означає, що у військовозобов’язаного може і не бути оформлено відстрочення, але є право на перетин державного кордону і такий чоловік безперешкодно може виїхати за межі України.

Найчастіше право на перетин кордону мають особи, які мають серйозні проблеми зі здоров’ям, доглядають за особою з інвалідністю, самі мають статус інваліда або інші причини, що дозволяють перетинати державний кордон.

Визначено 11 категорій, підпадаючи під які чоловіки можуть вільно перетнути кордон. Але підстави на виїзд мають підтверджуватись документально. У списку зазначаються:

Чоловіки зняття з військового обліку за станом здоров’я. Примітно, що обмежено придатна особа виїхати із країни немає права;

Тимчасово непридатні, наприклад, які мають довідку про інвалідність або висновок ВЛК;

Чоловіки, які піклуються про трьох і більше дітей віком до 18 років;

Батьки-одиначки;

Чоловіки, які мають інвалідність;

Супроводжуючі особи з інвалідністю;

наявність постійного місця проживання за кордоном;

Військові на лікування, реабілітацію чи навчання;

Водії та волонтери;

Працівники залізниці та моряки;

Спортсмени та митці.

Джерело.