facebook

У Раді хочуть підняти українцям штраф за популярне порушення

У парламент подано законопроєкт №10195, яким пропонується посилити покарання українцям за порушення комендантської години, введеної на час дії воєнного стану.

 

З перших днів повномасштабного російського військового вторгнення в країні запровадили комендантську годину та правоохоронці стежили за тим, щоб у цей час на вулиці не було людей.

Винятки становили працівники підприємств, які мали спецперепустки, а також якщо оголошено повітряну тривогу.

Спеціальні перепустки на пересування можуть отримати лише працівники підрозділів сектору безпеки та оборони України, критичної інфраструктури та органів державної влади. Їх видають військові адміністрації.

Якщо в нічний час людина перебуває на вулиці, її може затримати патруль для перевірки та з’ясування обставин. За наявності документів порушнику зроблять попередження та відпустять.

Але якщо особа вийшла на вулицю без документів, що засвідчують особу, тоді співробітники поліції мають право затримати людину та доставити до відділення для встановлення її особи.

Згодом тривалість комендантської години скоротилася, але є відмінності в залежності від регіону. З часом деякі громадяни почали порушувати це обмеження і виходити на вулиці в нічний час.

У зв’язку з цим в Україні розглядається питання про можливе штрафування осіб, які порушують комендантську годину.

 

Представник Національної поліції України Олена Бережна надала інформацію про можливий механізм штрафування осіб, які порушують вимоги комендантської години.

 

За порушення комендантської години громадянам передбачено штрафи від 8500 до 17 000 гривень, а для підприємств – від 51 000 до 102 000 гривень.

 

У разі повторного порушення комендантської години штраф становитиме від 17000 до 34000 гривень для громадян та від 170000 до 340000 гривень для підприємств.

Джерело.