facebook

В Україні продовжується мобілізація військовозобов’язаних

Воєнний стан залишиться чинним до 15 листопада. З огляду на обставини на фронті немає сумнівів, що вона буде продовжена. Водночас не очікується збільшення активності у призові на службу, оскільки війна триває, і мобілізаційні заходи будуть збережені, пише “0532”.

 

“Регулярні мобілізаційні дії проводяться постійно – щодня, оскільки втрати, чи то санітарні, чи незворотні, вимагають поповнення”, – наголосив народний депутат, представник президента України у Верховній Раді та член комітету з національної безпеки, оборони та розвідки Федір Вениславський

Він наголосив, що це необхідно також для формування нових підрозділів для підтримки оборони країни.

“У такому режимі мобілізація триває практично з минулого літа. За останні кілька місяців не відбулося суттєвих змін, які призвели б до посилення мобілізації в Україні. На цей час немає підстав для інтенсифікації мобілізації”, – додав народний депутат.

 

Також цікавить українців питання, чи повістки для призову до армії надсилатимуть через сервіс “Дія”. За словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, первинне завдання полягало в цифровізації цих даних та включенні їх до системи, щоб при відвідуванні військкомату вся інформація була доступна онлайн, і не доводилося її шукати. Тепер ця інформація вже автоматично доступна під час відвідин військкомату. Це автоматизує роботу військкоматів, зменшуючи черги та спрощуючи процес.

 

Народний депутат Георгій Мазурашу вніс до парламенту законопроєкт щодо можливості виїзду чоловіків за кордон при виконанні певних умов. За цим документом всім військовозобов’язаним чоловікам віком від 18 до 60 років буде надано право на виїзд за кордон за умови наявності відкритого рахунку в одному з державних банків України з гарантійним внеском не менше п’яти прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що на сьогодні становить 12 945 грн.

Ці кошти не можна буде використати за межами України, і громадянин зобов’язаний передати банку нотаріально засвідчену заяву про добровільний обов’язок щомісяця поповнювати рахунок із гарантійним внеском не менше 2 800 грн, а також надати дозвіл банку перераховувати ці внески на спеціальний рахунок Збройних Сил України.

 

“Мені б не хотілося, щоб захист нашої країни можна було б купити, особливо враховуючи, що не всі мають гроші. Тому ця ситуація може викликати багато суперечок”, – прокоментував цей законопроєкт секретар Ради національної безпеки й оборони України Олексій Данилов в ефірі національного телемарафону.

Він також додав, що потрібно дуже уважно зважувати та розуміти всі наслідки, щоб не допустити ситуації, коли люди зі статком можуть відправляти своїх дітей за гроші за кордон, тоді як ті, хто не може собі цього дозволити, мають іти захищати країну. Це не зовсім слушно.

Джерело.