facebook

Як виявилось, деяких водіїв не покарають за їзду у п’яному вигляді

Українці можуть пересуватися у стані алкогольного сп’яніння на електроскутерах до 3 кВт, оскільки вони не підлягають реєстрації і немає потреби у водійських правах. Про це пише 24tv.

 

Повідомляється, що поліцейські зупинили електроскутер потужністю 450 Вт, після чого звинуватили водія у відсутності посвідчення водія категорії А1, а потім і в управлінні в стані алкогольного сп’яніння. У відповідь водій зазначив, що він не є суб’єктом відповідальності за керування у стані алкогольного сп’яніння, оскільки цей електроскутер не є механічним транспортним засобом та не потребує прав.

 

Проте співробітники поліції склали щодо водія два документи:

постанову про накладення адміністративного стягнення за керування без посвідчення водія відповідної категорії та без реєстраційного документа. Штраф у розмірі 3400 грн.;

протокол про адміністративне правопорушення за управління у стані алкогольного сп’яніння Відповідальність у розмірі 17000 грн. штрафу з позбавленням права управління строком на 1 рік.

Постанову оскаржено в адміністративному процесі та обидві справи вдалося вирішити позитивно на користь водія.

 

Законодавством розмежовані поняття “механічний транспортний засіб” та “транспортний засіб”. Зокрема, пунктом 1.10 ПДР визначено, що механічний транспортний засіб – транспортний засіб, що рухається за допомогою двигуна. Цей термін поширюється на транспортні засоби з електродвигуном потужністю понад 3 кВт.

 

В іншому випадку транспортний засіб не вважатиметься механічним. Якщо скутер має потужність до 3 кВт, він не належить до категорії “механічний”. Відповідно, закон не передбачає для водія такого немеханічного транспортного засобу необхідності мати права водія та реєстраційний документ.

Відповідно, водій такого електроскутера не може бути суб’єктом відповідальності за ч.1 ст.130 КУпАП (Управління у стані наркотичного (у тому числі алкогольного) сп’яніння).

За результатами розгляду справи щодо оскарження ухвали суд погодився, що водій електроскутера потужністю до 3 кВт не повинен мати посвідчення водія та реєстраційного документа. Суд визнав зазначену ухвалу протиправною і скасував її.

За наслідками розгляду справи про адміністративне правопорушення за ч.1 ст.130 КУпАП суд визнав, що до водія електроскутера не можуть застосовуватись вимоги щодо проходження огляду стану сп’яніння. Тому суд визнав водія невинним та закрив провадження у справі.

Джерело.