facebook

2024 року індексацію пенсій буде зроблено “по-новому”: літніх українців хочуть порадувати

Пенсіонери, які закінчили роботу ще у двохтисячних роках, отримують “несправедливу” виплату – вона має бути більшою.

Індексація пенсій — це те, на що чекають мільйони літніх громадян по всій Україні, оскільки часи такі, що грошей не завжди вистачає на виживання.

Повномасштабна війна продовжується, ціни зростають, а ось соціальна виплата змінюється вкрай рідко. Ось у березні 2024 року відбудеться нова індексація, за словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, і її буде сформовано “по-іншому”.

Цього разу уряд планує вирівняти диспропорції між виплатами пенсіонерів, які вийшли на заслужений відпочинок уже давно, і тими, хто це зробив нещодавно. Бо ті, хто вийшов на пенсію, наприклад, 2001 року, отримує лише 3600 грн, а ті, хто торік — близько 5 тисяч гривень. Різниця практично у півтора рази.

А все через те, що соцвиплата обчислюється із середнього заробітку людини у грошовому еквіваленті. Але інфляція продовжується. І індексація просто не встигає за нею. У 2022 році зростання цін і послуг склало 26,6%, а ось пенсії зросли в середньому лише на 14 відсотків.

Диспропорція з кожним роком поглиблювалась.

“Ми хочемо цю диспропорцію прибрати – ми вводимо бали, і у людей, які раніше виходили на пенсію, пенсії значно підтягнуться до сучасного рівня”, – заявляє прем’єр-міністр.
Хоча є певні побоювання, що ця система може навпаки вплинуть на зростання інфляції, оскільки на руках буде збільшено грошову масу, а це призводить до знецінення та подорожчання товарів.

https://t.me/Denys_Smyhal/6105

Джерело.