facebook

Курс долара стрімко впав за добу в обмінниках. Також помітно американська валюта подешевшала й на чорному ринку.

Як інформує “24”, станом на 31 жовтня, за даними “Мінфіну”, купівля готівкового долара становить в середньому 37,51 гривні (-1 копійка проти 30 жовтня), а продаж – 38 гривень (-5 копійок).

 

Купівля готівкового євро в середньому здійснюється за 39,90 гривні (без змін), а продаж – в середньому за 40,45 гривні (без змін).

 

Курс в обмінниках

В обмінниках купівля долара в середньому на рівні 37,86 гривні (-44 копійки), а продаж – 37,37 гривні (-63 копійки), за даними finance.ua. Євро коливається на рівні: купівля – 39,73 гривні (-12 копійок), а продаж – 40,50 гривні (+1 копійка).

Курс на чорному ринку

На чорному ринку купівля долара в середньому на рівні 37,70 гривні (-15 копійок), а продаж – 37,85 гривні (-9 копійок). Євро купують за 40,10 гривні (-5 копійок), а продають за 40,30 гривні (-1 копійка).

Що буде з курсом долара цього тижня

Банкірка Анна Золотько розповіла, що помірне скорочення попиту на іноземну валюту, яке спостерігалося від початку минулого тижня, призвело до плавного зниження вартості долара на готівковому ринку вже у перші дні. Але набагато сильніший вплив на курс спричинило рішення правління НБУ щодо дизайну монетарної політики.

Через період виплат зарплат українцям я очікую цього тижня на уповільнення зазначених трендів. На мою думку, вартість американського долара на готівковому ринку коливатиметься в межах 37,6 – 38,2 гривні за долар.

У вільному плаванні долар може більш відчутно коливатися на хвилях

З листопада українці можуть спостерігати більш активні коливання курсу долара, ніж у жовтні. Проте, за даними банкірів, вартість готівкового американського долара, ймовірно, не перевищить 39 грн і може навіть залишитися в межах 38,2 грн, йдеться у матеріалі видання “Обозреватель”.

 

За словами Тараса Лєсового, начальника департаменту казначейства Глобус Банку, Національний банк (НБУ) хоч і послаблює контроль над курсом, проте не торгує його вільному плаванню після скасування фіксованого курсу. Він зазначив, що поточні курси будуть залежати від тактики Нацбанку, який може надати трохи більше курсової свободи на міжбанковому ринку. Лєсовий додає, що можна очікувати більших коливань в наступному місяці, що вплине не тільки на офіційний курс, але й на готівковий, який в основному залежить від офіційного.

Проте, за прогнозами Лєсового, коридор коливань на готівковому ринку ймовірно не вийде за межі 38-39 грн/дол. На міжбанковому ринку вартість долара, його думкою, буде коливатися навколо 37 грн.

Ганна Золотько, директорка департаменту казначейських операцій Юнекс Банку, також вважає, що тенденція до зміцнення готівкової гривні може послабитися. Проте вона впевнена, що курс не досягне 39 грн/дол., і в перший тиждень листопада буде коливатися в межах 37,6-38,2 грн/дол.

 

Тарас Лєсовий застерігає, що загалом на курс валют в Україні в листопаді можуть вплинути непередбачувані фактори, такі як ситуація на фронті та можливі наслідки ракетних та дронових атак росії на українську інфраструктуру.

Джерело.