facebook

В уряді вирішили, як вчинити з пенсіями громадян, які не пройдуть фізичну ідентифікацію до нового року

Громадяни, які не пройдуть фізичну ідентифікацію до кінця поточного року, можуть втратити свої пенсії. Йдеться про переселенців, які залишили рідні місця до 24 лютого 2022 року. Однак у Кабміні мають намір продовжити термін ідентифікації до 31 березня 2024 року. Тобто з 1 січня ніхто з них пенсію не втратить.

Таке повідомлення оприлюднює прес-служба Мінреінтеграції.

“Період для фізичної ідентифікації одержувачів пенсійних та соціальних виплат в Ощадбанку може бути продовжений на 3 місяці. Такі зміни були напрацьовані за результатами роботи Координаційного штабу із забезпечення реалізації прав та свобод ВПО”, – йдеться у повідомленні Мінреінтеграції.

Йдеться про пенсіонерів, які змушені були переміститися з місць свого постійного проживання ще до початку повномасштабної війни, тобто до 24 лютого 2022 року. Вони мають щорічно проходити фізичну ідентифікацію в Ощадбанку для продовження терміну виплати пенсій.

Але з початком пандемії у 2020 році цю норму було призупинено, фізичну ідентифікацію тоді скасували. Проте влітку нинішнього року епідемія коронавірусу в Україні офіційно завершилася, і тепер пенсіонери із числа “ранніх переселенців” мають знову щороку доводити, що вони живі і нікуди не поділись.

Однак через початок повномасштабної війни багатьом із них вже довелося не раз змінити місце проживання, дехто з них виїхав за кордон, а хтось знову опинився у гарячих точках. Таким чином, у деяких з них просто немає можливості з’явитися особисто в Ощадбанк, щоб засвідчити, що вони живі і, як і раніше, потребують пенсії.

Тому в Мінреінтеграції пропонують продовжити термін виплати пенсій без проходження фізичної ідентифікації, а сам термін ідентифікації продовжити ще на три місяці – до 31 березня. В уряді вважають, що у воєнний час, коли у більшості громадян і так життя вкрай ускладнене, не варто випробовувати терпіння людей ще й скасуванням пенсій.

Таким чином, найближчим часом продовження термінів фізичної ідентифікації має бути затверджено на засіданні уряду.

Джерело.