facebook

У сім’ях часто бувають непорозуміння і важливо знати, що робити у тих чи інших випадках, особливо у тих, коли мова йде про спадок.

На сайті НаПенсіїї було повідомлено, чи можуть пенсіонери виписати дітей з квартири чи будинку.

 

Читачка надіслала запитання, що робити, якщо після смерті чоловіка вона і троє дітей отримали у спадок дачу та квартру, а старший син не допомагає працювати на дачі, чи можна його виписати.

 

Адвокатка Вікторія Гусакова пояснює, що кожен, хто володіє власністю, може розпоряджатися нею за власним розсудом. За статтею 321 ЦК – право власності є непорушним. Ніхто не може відібрати це право або обмежити здійснення.

 

А також за статтею 355 ЦК, майно, що має двох і більше власників, належить їм на праві спільної власності.

 

Кожен співвласник має право на свою частку, таким чином син має право на 1\4 частку дачі. З запитання не було зрозуміло, на яких умовах домовлялись між собою члени сім’ї про доглядом за дачею.

 

А такж, хто може вимагати матеріальної компенсації від іншого за догляд ділянки або вирощений врожай. Не зрозуміло, були усні чи письмові угоди. Але первісне значення у врегулюванні відносин між співвласниками є домовленість.

 

Якщо такої не було, то завжди можна укласти нотаріальний договір про те,як буде здійснюватись догляд за майном та будуть зазначені правила користування – зазначає експерт.

 

Якщо домовитись із співвласником не вдається, то можна вирішити питання через суд, попросивши про встановлення порядок користування та догляду за дачею між співвласниками.

 

Або ж можна звернутись до суду із позовом на співвласника особисто. За статтею 365 ЦК, право на його частку може бути припинено за рішенням суду, якщо спільне володіння і користування не є можливим.

 

Такж підставою для виписання з квартири може стати те, що співвласник не проживає там, не платить за квартиру та не користується майном – додає адвокатка.

 

При подачі позовної заяві повинні бути надані докази спільного користування, або некористування майном, участь у витратах на житло та письмові домовленості.

Джерело.