facebook

Чи мають право представники ТЦК перевіряти документи: у Мін’юсті розставили крапки над “і”

На сьогодні в Україні триває загальна мобілізація. Чоловікам віком від 18 до 60 років можуть вручити повістку і тоді їм необхідно з’явитися до військкомату.

Часто постають питання, хто і де може перевіряти ваші документи та вручати повістку. Детальніше про це – роз’яснили у Мін’юсті.

Чи мають право представники ТЦК перевіряти документи

У відомстві розповіли, що громадянин України не може підкорятися вимогам військових або силовиків. Отже, на прохання будь-яка уповноважена особа має пред’явити службове посвідчення або інший документ, або ж копію наказу коменданта, яким визначено підрозділи, які мають право на перевірку документів, та назвати підставу для перевірки документів.

Водночас представники військкоматів не мають права особисто перевіряти ваші документи. Для цього з ними у супроводі мають бути представники Нацполіції.

Представники ТЦК не мають права перевіряти документи. Перевіряти документи мають право уповноважені особи Нацполіції, СБУ, Національної гвардії, Держприкордонслужби, Держмитслужби, ДМС та Збройних сил, які визначені в наказі коменданта,
– наголосили у Мін’юсті.

Часті питання про повістки в Україні / Мін’юст

Коли чоловік в Україні може отримати повістку повторно

  • якщо чоловік раніше добровільно приходив до ТЦК, стоїть на обліку, але не був мобілізований;
  • якщо військовозобов’язаний проходив ВЛК понад рік тому;
  • для перевірки облікових даних;
  • для перевірки даних про заброньованого працівника;
  • для перевірки обставин на відстрочку;
  • для мобілізації.

Джерело.