facebook

Названо категорії чоловіків, які під час воєнного стану можуть виїжджати за кордон

В Україні продовжено воєнний стан та загальну мобілізацію. І хоча більшості чоловіків призовного віку заборонено залишати межі країни, деякі категорії мають на це право, пише РБК-Україна.

 

Керуючий партнер адвокатської компанії “DixiLex”, адвокат Вадим Заворотний зазначив, що одна з підстав — супровід родичів, які мають інвалідність.

 

Він зазначив, хто з чоловіків призовного віку може супроводжувати родича за кордон:

чоловіки, дружини яких мають інвалідність;

ті, у кого один із батьків або батьків дружини (чоловіка) має інвалідність І чи II групи;

чоловіки, які постійно доглядають осіб з інвалідністю І або II групи.

Примітно, що у правилах виїзду не йдеться про те, яку групу інвалідності повинні мати подружжя. Адвокат пояснив, що навіть якщо дружина (чоловік) має III групу інвалідності, виїзд за кордон з метою супроводу теж можливий.

 

Для того, щоб прикордонники випустили такого чоловіка, потрібно мати оригінали або нотаріально засвідчені копії документів, що підтверджують підстави для виїзду.

 

Наприклад, якщо чоловік супроводжує дружину, він має надати свідоцтво про шлюб та документи на підтвердження статусу її інвалідності.

 

Адвокат зазначив, що якщо чоловік супроводжує своїх батьків або батьків другого подружжя, якщо вони мають інвалідність І чи II групи, крім документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність, ще потрібно мати підтвердження про спільне проживання з такими людьми.

 

Тобто, потрібно мати одну прописку або чоловік повинен надати акт встановлення факту здійснення догляду за особою з інвалідністю.

 

При цьому чоловік, який супроводжує особу з інвалідністю, зобов’язаний не пізніше терміну повернення людини або тих людей, кого вони супроводжували також повернутися до України.

Джерело.