facebook

Соцдопомога по-новому: в Україні хочуть реформувати виплати

З 2024 року в Україні можуть запровадити уніфіковану соціальну допомогу для громадян. Її розмір розраховуватиметься згідно з доходом сім’ї.

Що таке уніфікована соцдопомога

Оксана Жолнович розповіла, що ідея реформи полягає в відлученні прожиткового мінімуму “від обтяжених факторів, які сьогодні не дозволяють його реально збільшувати”. На її думку, реальний мінімум має бути на рівні понад 6 тисяч гривень.

Допомогу хочуть прив’язати до певного базового доходу родини, який ми гарантуємо на кожного члена сім’ї.

Оксана Жолнович
Міністр соціальної політики України

Базова величина для першого члена сім’ї становить 100% і дорівнює, скажімо, тих самих 6 тисяч гривень, бо якщо він або вона живуть самі, то мають витрачати кошти на всі базові потреби.
Тож залежно від категорії особі рахуватимуть 100% або 70% базового доходу. До слова діти та особи з інвалідністю завжди отримуватимуть 100%.

Тоді складаємо все, що ці люди отримують, і дивимося, чи виходить такий базовий дохід на кожного. Якщо не виходить, різницю покриваємо цією уніфікованою соціальною допомогою,
– пояснила вона.

Проєкт цього закону вже опрацьовується і можливо незабаром буде представлено у Верховній Раді. Жолнович сподівається, що за сприятливих умов зміни можна буде вводити з липня 2024 року.

Хто отримає доплату до пенсії у жовтні

Ті пенсіонери, які мають статус ВПО, але певний період часу не отримували своїх виплат, у жовтні отримають надбавку. Їм заплатять додаткових 2 093 гривні.

Уряд збільшив бюджет ПФУ у 2023 році на 1 мільярд гривень для цих витрат. У вересні з них було витрачено 536 мільйонів гривень.

Нагадаємо! Це питання регулюється постановою Кабінету Міністрів України від 10.11.2021 № 1165.
Також свої щомісячні доплати до пенсій отримають люди, які дожили до певного віку:

  • віком від 70 до 74 років включно – 300 гривень;
  • від 75 до 79 років включно – 456 гривень;
  • від 80 років – 579 гривень.

Джерело.