facebook

Ряд пенсіонерів можуть розраховувати на збільшення пенсії

В Україні певну кількість пенсіонерів мають можливість отримати додаткові виплати близько 840 гривень. Ці доплати доступні лише певній категорії громадян – тим, хто заслужив на особливе визнання перед Україною. Про це повідомляє пресслужба Пенсійного фонду України.

 

Згідно із заявою фонду, громадяни, відзначені військовими орденами та медалями, можуть претендувати на доплати згідно із законом “Про пенсії за особливі заслуги перед Україною”.

 

Розмір цих доплат варіюється від 20% до 40% прожиткового мінімуму, залежно від кількості нагород та їхнього виду. Отже, сума коливається від 418 до 837 гривень. Важливо наголосити, що це застосовується як до радянських, так і до сучасних нагород, які існують в Україні.

 

Також військові, які мають статус особи, яка має особливі заслуги перед Батьківщиною, можуть розраховувати на доплати. Це включає, зокрема, Героїв України, нагороджених орденом “Золота Зірка” з 2014 року, осіб, ушанованих орденів Богдана Хмельницького трьох ступенів та ордену княгині Ольги трьох ступенів.

 

Доплати для осіб з таким статусом становлять до 70% від прожиткового мінімуму, або 1,46 тисячі гривень, однак у деяких випадках можуть досягати 10 тисяч гривень. Правила виплат регулюються ухвалою уряду від 2 грудня 2009 року № 1309.

 

З початку 2023 року розмір таких доплат було збільшено з однієї до трьох мінімальних заробітних плат, що становить 6,7 тисячі гривень до 20,1 тисячі гривень. Ці доплати можуть отримувати навіть Герої України, яким ще не призначено пенсію.

 

Відповідно до чинного законодавства, учасники бойових дій також мають право на додаткові надбавки до своїх пенсій, які становлять 25% прожиткового мінімуму. У 2023 році розмір прожиткового мінімуму становить 2,09 тисяч гривень, отже, зараз ці доплати дорівнюють 523 гривням.

 

Регулювання виплат відбувається постановою уряду № 656 “Про встановлення щомісячної державної адресної допомоги до пенсії для осіб з інвалідністю внаслідок війни та учасників бойових дій”.

 

Загальний розмір пенсії для учасників бойових дій, включаючи всі доплати, має становити не менше ніж 210% від прожиткового мінімуму, що еквівалентно 4,39 тисячі гривень. Такі доплати надаються незалежно від виду пенсії.

Джерело.