facebook

Вагітність була довгоочікуваною, подружжя чекало на дочку.

У Білоцерківському пологовому будинку на сьомому місяці вагітності померла жінка разом із ненародженою дитиною. Марина Ситникова потрапила до медустанови через підвищений тиск та задишку. Лікарі запевняли, що все гаразд і обіцяли виписати вагітну. Рідні звинувачують їх у недбалості та вимагають покарати винних. Поліція розпочала розслідування.

 

Трагедія у пологовому будинку сталася 2 жовтня. Сестра померлої Ірина Григор у коментарі сайту ТСН.ua розповіла, що Марину поклали до лікарні 27 вересня. Вона пролежала там менше тижня.

 

Вагітність протікала нормально

“Сестра моя була на сьомому місяці вагітності. Їй було 38 років. Вагітність протікала нормально. Буквально перед тим, як потрапити до лікарні, у неї з’явилася задишка, скакав тиск, було прискорене серцебиття. Вона на це скаржилася, що погано почувається”, – каже Ірина.

 

Жінка була на обліку у приватній клініці. Коли відчула, що їй важко дихати, одразу сходила на прийом до свого терапевта. Вагітній виписали пігулки, проте самопочуття не покращало. Одного разу жінці раптово стало погано: неміла рука, обличчя пливло перед очима.

 

 

“Я прийшла до них, заходжу, а вона мені каже: “Уявляєш, я сиділа тільки, відписувала по роботі, і такі сірі плями з’явилися перед очима.” А потім, каже, повернулася, дивиться і ніби перестає бачити Максима, чоловіка свого. Оніміла ліва рука. Це буквально за хвилину це все. Почало німіти біля губи. Ми вирішили викликати швидку “, – згадує сестра Марини.

 

Медики зробили кардіограму, яка показала тахікардію, тиск був високий, а пульс прискорено. Рідним пояснили, що таке трапляється у вагітних та запропонували поїхати до лікарні. Вони відмовилися, проте через хвилювання одразу вирушили до медустанови самостійно. Вагітну госпіталізували до Білоцерківського пологового будинку.

 

Обіцяли виписати, коли зможе дійти до туалету наприкінці коридору

Весь час, поки вагітна лежала в лікарні, вона мала погане самопочуття, їй було важко дихати і ходити. Жінка не могла самостійно дійти від палати до туалету, розташованого наприкінці коридору.

 

“Виходила вона до нас, ледве доходила, ми в коридорі на неї чекали, навіть не на нижньому поверсі. Лікарі пояснювали, що в неї просто йде якесь занепокоєння зсередини, що нічого такого немає. Що вони тиску їй нормалізували. Була задишка нібито через те, що плід росте та може її давати. Її лікар казала: “Я вас відпущу додому тоді, коли ви дійдете до туалету наприкінці коридору”. Вона соромилася ходити на відро, але їй тяжко було ходити”, – розповідає Ірина.

Сестра стверджує, доки Марина лежала у відділенні, їй жодного разу не зробили кардіограму чи будь-які інші обстеження. У пологовому будинку вагітної не дозволяли користуватися душем, розташованим на поверсі, а рідних не пускали до палати.

 

“Купувати було не можна. Вона хотіла, але їй сказали, що це душ для медперсоналу. Одного разу Максим узяв миску, ліжко, одяг та поїхав туди з наміром, що я зайду до палати. Я взяла вдома все, що я мала: шапку, маску, бахіли. Зайшла до неї в палату в халаті, набрала води, ми помили її. Коли я пішла винести відро, за мною зайшла медсестра та сказала, що це “одноразова акція, давайте все на вихід”, – розповідає сестра Марини.

 

Родичам не повідомили про смерть жінки з дитиною

Напередодні трагедії до вагітної приїхав чоловік. Марина попросила, щоб він заплатив за одномісну палату, яка звільнилася у відділку. Жінка пояснила, що там є окремий туалет, у загальній палаті їй важко та незручно.

 

“Максим допоміг розкласти їй речі і вона залишилася в цій одномісній палаті. Він з нею листувався весь цей вечір. Але все одно ми відчували, що вона була стурбована, налякана. Коли Максим рано прокинувся, він дзвонив, але телефон був вимкнений, вона не відповідала ніде. Він вирушив до лікарні. Коли піднявся на поверх, попросив покликати Ситникову з 12 палати, а вони кажуть, що її немає. Він каже, подумав, що вона вже народжує”, – розповідає Ірина.

 

 

У відділенні чоловікові вагітній пояснили, що її перевели на п’ятий поверх та відправили туди із запитаннями. Поки піднімався, медики зателефонували та попросили спуститися до головного лікаря. У кабінеті повідомили, що дружина з дитиною з невідомих причин померли.

“Він запитав, що сталося. А вони кажуть, що не знають: “Ми не знаємо, що трапилося, трапилася трагедія. Лікар мені пояснив, що це могло з нею трапитися вдома, на вулиці, на дитячому майданчику. На що я пояснила йому Якщо ви бачили, що їй важко, чого ви знімаєте з себе відповідальність, чого ви не відправляєте до Києва? Чому ви не передзвонили рідним і не сказали? – каже Ірина.

 

Лікарів звинувачують у недбалості

Розтин показало, що вагітна померла від флебіту та тромбофлебіту нижніх кінцівок. Рідні Марини звинувачують лікарів Білоцерківського пологового будинку у недбалості. За їхніми словами, вони не зробили нічого, щоб врятувати жінку та семимісячну дитину.

 

“Дуже болить у нас. Лікарі усі працюють, вони на своїх посадах. Я хочу, щоб винних було покарано. Тому що вони бачили її стан, бачили, що з нею відбувається скільки їй років і на якому місяці вона вагітна. Це недбалість лікарів”, – каже сестра померлої.

 

Ірина вважає, що медики у відділенні чекали, поки рідні заплатять, щоб перебувати в нормальних умовах і мати можливість хоча б помитися.

 

“Коли лікар каже “Дійдеш у туалет – ми тебе випишемо додому”, коли в лікарні тобі не дають користуватися душем, у мене складається враження, що за нього потрібно заплатити гроші. У нас зараз немає жодної пандемії. Я коли зайшла до лікарні, була одягнена повністю, але мене виганяли.Коли вона лежала під крапельницею, у неї не була помита тарілка.Прийшла до неї роздавачка і не насипала їсти, бо в неї не була помита посуд.Вони навіть тарілку їй не помили.Як це називається? платити в кишеню?, – каже жінка.

 

Що кажуть у пологовому будинку

Головний лікар Білоцерківського пологового будинку Юрій Кух публічно прокоментував трагедію у медзакладі. Він повідомив, що ініціював внутрішнє розслідування та сприятиме слідству.

 

“Приношу щирі співчуття сім’ї та близьким. За фактом події правоохоронці проводять розслідування. Я, як керівник підприємства, хочу наголосити: я особисто всебічно сприятиму органам слідства, щоб подібна трагедія не повторилася більше ніколи. Крім того, з моєї ініціативи проводиться внутрішнє розслідування. У разі виявлення будь-яких порушень протоколу лікування виправдання не буде нікому”, – сказав Юрій Кух.

 

Ми намагалися зв’язатися з лікарями Білоцерківського пологового будинку, але за вказаними телефонами на сайті медустанови ніхто не відповідає.

 

У поліції відкрили кримінальне провадження

Як повідомили сайту ТСН.ua у поліції Київської області, за фактом смерті вагітної жінки правоохоронці розпочали досудове розслідування за неналежне виконання професійних обов’язків медичним чи фармацевтичним працівником за ч. 2 ст. 140 Кримінального кодексу.

 

“Слідчі Білоцерківського управління поліції Київщини збирають всю наявну інформацію для повного та об’єктивного розслідування у кримінальному провадженні”, – зазначила речник поліції Яна Єрмоленко.

 

Призначено відповідні експертизи, правоохоронці чекають на результати.

 

Нагадаємо, що це не перша трагедія у Білоцерківському пологовому будинку. Раніше там померла молода жінка з дитиною в утробі. До пологового будинку Ангелину чоловік привіз на початку сутичок. Там вона пробула майже добу. Чоловіка до неї не пускали і запевняли, що з породіллю все гаразд. А вже до ранку рідним повідомили про раптову

Джерело.