facebook

Протягом чотирьох років українці використовують зручну електронну версію рецепту

Цей спосіб комфортний та безпечний, оскільки спрощує процедуру отримання рецепту на медикаменти для пацієнтів. Крім того, електронний рецепт сприяє чіткому обліку та контролю за прийомом препаратів українцями, йдеться у матеріалі прес-служби МОЗ.

 

Отже, які ліки можна отримати лише за електронним рецептом, а які доступні у формі як електронного, так і паперового рецепту?

 

Державна програма реімбурсації

 

Ця програма надає пацієнтам можливість отримувати ліки безкоштовно або за символічну доплату. Програма охоплює такі групи захворювань:

 

серцево-судинні захворювання,

 

бронхіальна астма,

 

діабет 2-го типу,

 

нецукровий діабет,

 

розлади психіки та поведінки,

 

епілепсія,

 

хвороба Паркінсона,

 

хронічні обструктивні захворювання легень,

 

морфін (таблетки) для знеболювання,

 

профілактика інсультів та інфарктів

 

Для отримання ліків проти цих захворювань пацієнту обов’язково потрібен електронний рецепт від лікаря або сімейного лікаря. Видача ліків за паперовим рецептом можлива лише на територіях, де ведуться військові дії та на прифронтових територіях.

 

Ліки суворої звітності

 

Йдеться про наркотичні (психотропні) препарати. Отримати електронний рецепт на наркотичний (психотропний) препарат можна від лікаря, який веде лікування пацієнта. Це може бути як сімейний лікар, так і вузькопрофільний фахівець, такий як хірург, онколог чи невролог.

 

При тривалому курсі лікування повторний рецепт препарати можна отримати дистанційно.

 

Електронний рецепт на цю групу препаратів стане найближчим часом обов’язковим. (Видача ліків за паперовим рецептом буде можлива лише на територіях, де діють бойові дії та на прифронтових територіях).

 

Усі рецептурні препарати

 

Перелік рецептурних препаратів не зазнає змін. Усі препарати, які попередньо вимагали рецепт, можна буде придбати за допомогою е-рецепту.

 

Це можуть бути:

 

протисудомні засоби,

 

гормональні препарати (включаючи протизаплідні),

 

засоби для лікування серцевих захворювань,

 

навіть деякі звичайні препарати від болю, кашлю та заспокоєння.

 

Щоб отримати електронний рецепт, необхідно звернутися до лікаря. Виписати е-рецепт може лікар будь-якої спеціальності у державній, комунальній чи приватній клініці, або лікаря-ФОП. Для цього пацієнту необов’язково мати декларацію.

Джерело.