facebook

Індексація пенсій у 2024 році: у кого і на скільки зростуть з 1 січня

Вже з 1 січня в Україні на 268 грн має зрости мінімальна пенсія. Це пов’язано зі збільшенням прожиткового мінімуму, який уряд заклав у проекті державного бюджету на 2024 рік.

“Апостроф” пише, у кого з нового року повинні збільшитися пенсійні виплати.

Згідно з проєктом бюджету, прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, зросте з існуючих 2093 до 2361 грн, тому, оскільки мінімальна пенсія за віком дорівнює прожитковому мінімуму, то вона не може бути нижчою за вказані 2361 грн.

Від прожиткового мінімуму залежить розмір надбавок, скажімо за понаднормовий стаж, за особливі заслуги, доплати ветеранам війни, також його використовують для обчислення пенсій.

Розмір середньої пенсії в 2023 році становить 5311 грн й за рік вона збільшилась майже на 20%, тобто на 874 грн, а після індексації повинна підвищитись до 6 тисяч грн.

У наступному році індексація, яку планують на 1 березня, пройде вже за новим принципом, коли у державі переглянуть усі пенсії, впровадять коефіцієнти та бали, які дозволять людям з однаковими умовами виходу на пенсію у різні роки надалі отримувати однакові виплати.

Джерело.