facebook

Українцям назвали два найкращі способи зберегти заощадження під час війни. Глава Асоціації українських банків Андрій Дубас звернув увагу на зниження рівня інфляції порівняно з 2022 роком.

Як інформує “biz.today,ua”, банкір зазначив, що завдяки загальній макроекономічній стабільності гривні можна вигідно зберігати заощадження у національній валюті. Дубас запропонував два ефективні варіанти інвестувати її.

 

Валюта

 

Найпопулярніший спосіб зберігати заощадження – перевести частину коштів у валюту. Причому оптимально розділити загальну суму на три частини: кошти у гривні, у доларах та в євро.

 

“У 2022 році Україна пережила велику інфляцію через повномасштабне вторгнення Росії. Однак вже цьогоріч гривня показує кращий результат, і до кінця року інфляція не перевищить 10,6%”, – пояснив аналітик.

 

Щоб ефективно зберігати заощадження в національній валюті, слід обрати спосіб інвестицій, прибуток з якого перевищить інфляцію гривні. Вигідним вкладенням коштів може бути купівля облігацій внутрішніх державних позик України, які приносять 16-19% прибутку, і гривневі депозити з прибутковістю 14-15%.

 

 

 

Зазначені інструменти доступні, тому що багато банків мають додатки для смартфонів. Можна придбати військові облігації навіть у “Дії”, підтримавши державу.

 

Примітно, що держава повністю гарантує виплату коштів і при купівлі ОВДП, і при вкладенні грошей у депозит у будь-якому із 63 платоспроможних українських банків. Андрій Дубас наголосив, що вкладам та ОВДП можна довіряти на 100%.

 

За даними Нацбанку, за 9 місяців 2023 року вдалося залучити на ОВДП близько 400 млрд грн, що перевищує обсяг фінансової допомоги від США (близько 360 млрд грн). 55 млрд грн облігацій у держави викупили громадяни та бізнес, а близько 290 млрд грн Україна має виплатити за погашення попередніх облігацій.

Джерело.