facebook

Українські біженці в Європейському Союзі: які пільги та права вони мають і що буде далі

Українські біженці мають унікальні права у країнах ЄС.

Рада ЄС подовжила тимчасовий захист для українських біженців до березня 2025 року. Таким чином, переселенці, що укриваються від війни в європейських країнах, зможуть залишатися там ще півтора року. Жити, працювати, вчитися, лікуватися, подекуди й отримувати соцвиплати.

Про це йдеться в сюжеті кореспондентки “Радіо Свобода” Зоряни Степаненко для ТСН.

Коли Росія вторглася до України, змусивши мільйони українців тікати з власних домівок, притулок у ЄС – перше й очевидне рішення.

ЄС відносно швидко відкрив кордони і почав допомагати українцям, які тікають від війни. На схожі рішення біженці з інших країн чекають дуже довго.

Для українських біженців – інша, унікальна процедура, яку в ЄС застосували вперше в історії, щоб простіше давати раду величезному потоку людей із країни, охопленої війною. Офіційно притулок можна отримати за день, зареєструвавшись у центрах країни прибуття. І цей статус захисту ледь не миттєво дає українцям доступ до багатьох привілеїв:

Залишатися в ЄС до року, а не 90 днів, як це дозволяє безвіз. А нині термін дії тимчасового захисту подовжили ще до березня 2025-го.
Працювати в будь-якій компанії – приватній, державній – у країні прибуття. Тобто доступ до ринку праці – необмежений. У українця – ті самі права, що у громадян ЄС чи його постійних резидентів.
Безоплатне житло чи за мінімальні кошти. Українців розміщують у спеціальних центрах, відведених для них. Щоправда, за півтора року війни місця там закінчуються. Але це вже – окрема історія.
Соціальні пільги. Фінансові виплати безробітній родині (але це в заможних країнах ЄС, приміром, Німеччині чи Бельгії), допомога на дітей (це є і в Польщі) або знижки на комуналку.
Безкоштовна початкова й середня освіта.
Базове медичне страхування. Тобто щоб не залишитися наодинці із захмарними рахунками за лікування в разі захворювання.

“Є, втім, одне але. У цього статусу є термін придатності. Його подовження до березня 2025 року – останнє. Адже директива, якою регулюється тимчасовий захист для українців, розрахована на три роки”, – зазначає Зоряна Степаненко.

Що буде далі – не розуміють ні українці, ні чиновники в Євросоюзі. Проте зазначають, що невдовзі питання почнуть вирішувати, щоб люди не поверталися до країни, охопленої війною.

Джерело.