facebook

Бронештурми не працюють: з’явився тривожний прогноз щодо термінів закінчення війни

В ході війни сторони активно застосовують нові інтегровані системи управління боєм.

Реалії війни в Україні виявилися іншими, ніж ті, які представлялися раніше. Це пов’язано в тим, що на полі бою відбулася справжня технологічна революція.

Зокрема, активне застосування тисяч дронів та інших систем спостереження унеможливлюють застосування тактик, до яких звикли західні партнери України та застосування яких очікували від ЗСУ у контрнаступі, йдеться в матеріалі Wall Street Journal.

“Оскільки вздовж лінії фронту в повітрі одномоментно знаходяться тисячі українських і російських безпілотників — від дешевих квадрокоптерів до крилатих літальних апаратів дальнього радіусу дії, здатних пролітати сотні кілометрів і стежити за ціллю годинами — змінилася сама природа війни”, — пишуть журналісти.

Крім того, сторони також активно застосовують нові інтегровані системи управління боєм, які надають доступ до зображень і локацій в режимі реального часу військовим аж до рівнів взводів і відділень. “Сьогодні колону танків або колону наступаючих військ можна виявити за 3-5 хвилин і уразити ще за 3 хвилини. “Виживання” [військ] на марші — не більше 10 хвилин”, — пояснює заступник глави ГУР Міноборони України Вадим Скібіцький.

У чому відмінності нового типу воєн
Автори матеріалу підкреслюють, що технологічна революція у війні РФ проти України “ставить під сумнів здійсненність деяких основних концепцій американської воєнної доктрини”, констатує видання.

Зокрема загальновійськові маневри з використанням великих груп бронетехніки і танків для швидкого прориву — те, чого Вашингтон і його союзники очікували від наступу України цього літа — можуть бути неможливими як такі. Неминучим наслідком цього, на думку українських командирів, є те, що конфлікт завершиться нескоро.

При цьому зміни в характері війни поступово визнають і західні фахівці. “Дні масованих броньованих штурмів, завдяки яким вдавалося захопити багато кілометрів території за один раз, як ми це робили в 2003 році в Іраку — такого більше немає, оскільки безпілотники тепер стали настільки ефективними”, — зазначає ветеран війни в Іраку Бредлі Кроуфорд.

Однією з переваг використання дронів при цьому є їх відносна дешевизна. У той же час, нагадує WSJ, сучасні безпілотники володіють достатньою точністю і швидкістю, щоб наздогнати будь-яку броньовану машину в русі, і, за умови вмілого пілотування, можуть вивести з ладу навіть найсучасніші танки і гаубиці.

За даними Центру спеціальних операцій а СБУ, з 1 червня тільки оператори цього центру знищили на Сході і півдні України 113 російських танків, 111 бойових машин і 68 артилерійських систем, що завдало окупантам втрати в кількості близько 700 осіб.

Джерело.