facebook

Статус дитини війни у 2023: хто має право на нього, як оформити та яку допомогу можна отримати від держави

Через військову агресію росіян страждає чимало українських дітей, які втрачають здоров’я, рідних, друзів, дім, щасливе дитинство. Наразі соціальний статус цих неповнолітніх українців забезпечує держава. Які права і пільги мають діти війни, розповіли Факти ICTV.

Як оформити дитину війни та що надає цей статус
Дітям, які стали свідками або постраждали внаслідок бойових дій, соціальний захист гарантує Постанова Кабміну № 268 “Про затвердження Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів”.

Право на отримання такого статусу мають усі діти, які на час збройної агресії рф не досягли 18 років, а також у результаті цього зазнали поранення, контузії або каліцтва. Крім того, гарантії статусу надаються дітям, які постраждали від психологічного, фізичного або сексуального насильства, були викрадені або незаконно вивезені за межі України, незаконно утримувалися, зокрема в полоні.

За словами юристки Наталі Куликової, на сьогодні цей статус майже не дає дитині привілеїв чи додаткової допомоги. Проте, оформивши його, можна отримати безоплатне харчування в закладах освіти. Також, за словами головної директорки-координаторки ГО “Донбас SOS” Віолети Артемчук, окремі громади можуть запроваджували пільги для таких дітей, наприклад, оздоровлюючи їх коштом місцевого бюджету.

Крім того, з боку держави дітям, що мають даний статус, належать усі пільги та виплати, передбачені для ВПО, зокрема, цільова підтримка для здобуття освіти та виплати на проживання (3000 грн щомісяця).

Які документи потрібні для оформлення статусу

Для оформлення потрібно звернутися за місцем реєстрації чи фактичного проживання в органи опіки та піклування та надати такі документи:

  • свідоцтво про народження;
  • паспорт заявника, якщо заяву подає родич дитини;
  • документ, який підтверджує спорідненість з постраждалою дитиною;
  • довідка ВПО;
  • паспорт громадянина України (за наявності в дитини);
  • закордонний паспорт (за наявності);
  • витяг з реєстру територіальної громади (за наявності);
  • виписки з медичного лікування чи після огляду дитини;
  • копії заяви про вчинення щодо дитини кримінального правопорушення, витяг з Єдиного реєстру
  • досудових розслідувань про відкриття кримінального провадження, висновку експерта за результатами судової експертизи.

Заяву разом із пакетом документів розглядає комісія з питань захисту прав дитини. Рішення про присвоєння статусу дитини війни ухвалюється протягом місяця з дати реєстрації заяви.

Джерело.