facebook

В Україні готуються збільшити зарплати: названо дати підвищення та нові суми виплат

У 2023 році влада не переглядатиме розмір мінімальної зарплати громадян. Проте у 2024-му ситуація зміниться. З 1 січня “мінімалка” зросте до 7100 грн, а з 1 липня – до 8000 грн.

Як інформує “biz/today/ua”, за прогнозом уряду, середня заробітна плата українців зросте на 20,6% – до 21 850 грн.Операційна директорка компанії GRC Наталія Слинько назвала такі очікування надто оптимістичними. Вона нагадала, що не всі компанії виплачують зарплату своїм співробітникам офіційно у повному розмірі. Багато хто видає за документами “мінімалку”, а решту – у конверті.

“Після підвищення мінімальної зарплати такі компанії можуть просто зменшити розмір зарплати, яка платиться в конверті, і збільшити розмір “білої” зарплати. Але при цьому “на руки” людина отримуватиме таку саму зарплату”, – зазначила експертка.

Однак багато роботодавців справді планують провести наступного року індексацію зарплат з урахуванням рівня інфляції, яку Кабмін спрогнозував на рівні 10,8%. Підприємства, яких опитали, повідомили про намір підвищити оклади працевлаштованих працівників на 10-20%. Але це не компенсує кумулятивне зростання цін.

Слинько наголосила, що через повномасштабну війну складно робити точні прогнози, тому що обставини можуть різко змінитися.

За словами фахівчині, у 2024 році максимальним попитом користуватимуться медичні працівники та психологи.

Затребувані будівельники, інженери, продавці та менеджери з продажу. Особливо потрібні люди зі знанням мов: англійської, німецької, турецької тощо, тому що компанії хочуть масштабувати бізнес та освоювати закордонний ринок.

Джерело.