facebook

Що буде з доларом до кінця року

Пресслужба Національного банку України повідомляє, що всі члени комітету з монетарної політики передбачають подальше пом’якшення та зниження облікової ставки до кінця поточного року, причому більшість з них планує зниження до 18%. На цей час облікова ставка становить 20%.

 

Також члени комітету погодились, що політика пом’якшення повинна узгоджуватися з заходами з валютної лібералізації та переходу від фіксованого курсу до режиму керованої курсової гнучкості.

 

Варто зазначити, що підвищення облікової ставки запроваджується НБУ з метою стримування цін, а її зниження вводиться з метою підвищення економічної активності шляхом активного кредитування.

 

Стосовно курсу долара, то фінрегулятор планує відійти від фіксованого курсу, а це означає можливі коливання від підвищення до зниження. Як саме буде змінюватися курс поки точно невідомо, деякі фахівці вважають, що він може становити близько 42 грн за один долар. А в проєкті бюджету на 2024 рік закладено курс 41, 4 грн за долар.

 

У Національному банку зауважили: “Більшість членів Комітету очікує зниження облікової ставки до 18% до кінця року. Вони вважають, що незважаючи на покращення поточної макроекономічної ситуації, Національний банк повинен врахувати значну кількість ризиків, баланс яких за останні місяці навіть трохи погіршився”.

 

Деякі члени Комітету вбачають можливість зниження облікової ставки до 16-17% наприкінці року. Вони вважають, що деякі ризики системно переоцінюються і є простір для трохи швидшого зниження облікової ставки, ніж передбачено у липневому макропрогнозі.

Джерело.