facebook

На війну можуть забрати усій сім’ї, проте є заборони

Під час війни в Україні деякі категорії осіб не підпадають під мобілізацію, деяким можуть надати відстрочку. Перелік причин для відстрочення від призову на військову службу зазначено у статті 23 Закону України «Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку». Даною інформацією ділиться РБК-Україна.

 

В Україні чітко не визначено точну кількість осіб із однієї сім’ї, які мають право мобілізувати під час війни. Обмежень щодо призову на військову службу, наприклад, двох рідних братів немає. Таким чином виходить, що якщо під час мобілізації потрапляє одразу кілька осіб призовного віку, їх можуть призвати на службу.

 

Водночас, згідно із Законом України «Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку», існують винятки, хто саме точно не підлягає мобілізації особи з однієї сім’ї.

 

Не мають права закликати членів сім’ї, коли близькі родичі військовозобов’язаного – чоловік, дружина, син, дочка, батько, мати, дід, бабуся чи рідний брат, або сестра, загинули чи зникли безвісти під час здійснення заходів щодо забезпечення національної безпеки та оборони, стримування збройової агресії росії в Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки та оборони, стримування збройової агресії проти України під час дії військового стану.

 

Адвокати зазначають, що точно не закликатимуть тих чоловіків та жінок, чиї близькі родичі померли на війні чи зникли безвісти.

 

Також у ЗСУ не заберуть чоловіка, який виховує неповнолітню дитину чи дітей та її дружина при цьому перебуває на військовій службі, або ж навпаки.

 

При врученні повістки людина повинна особисто розписатися в її отриманні. Інакше військовозобов’язаний не вважається сповіщеним про обов’язок з’явитися до ТЦК.

Джерело.