facebook

У податковій попередили водіїв про зміни із жовтня

Вже за тиждень в Україні відбудуться важливі зміни для водіїв. У зв’язку з цим Державна податкова служба з метою інформування суб’єктів господарювання щодо законодавства у сфері проведення розрахунків при наданні послуг вирішила опублікувати важливе роз’яснення, пише buhgalter911.com.

 

Починаючи з 1 січня 2022 року, припинили діяти пільги щодо не застосування РРО чи програмних РРО. Вони встановлені пунктом 61 підрозділу 10 розділу ХХ “Перехідних положень” Податкового кодексу України.

 

На цю мить суб’єкти господарювання при наданні послуг зобов’язані проводити розрахунки за них через РРО та надавати таким споживачам послуг розрахункові документи встановленої форми та змісту.

 

З метою повернення економіки України на довоєнний рівень та до більш м’якого переходу суб’єктів господарювання у такий період передбачено деякі послаблення для бізнесу.

 

Законом України від 30 червня 2023 року №3219-IX про внесення змін до Податкового кодексу України передбачено, що суб’єктів господарювання, які не провадили діяльності з продажу підакцизних товарів, купівлі чи продажу іноземної валюти, у сфері організації та проведення азартних ігор, звільнено від відповідальності за порушення вимог законодавства у період з 1 січня 2022 року до 1 жовтня 2023 року.

 

Для фізичних осіб підприємців — платників єдиного податку та тих, які не зареєстровані як платники ПДВ, передбачено низку інших послаблень.

 

Зокрема, зменшено розміри штрафних (фінансових) санкцій із 100-150% до 25-50% вартості проданих із порушенням товарів, робіт чи послуг. Відповідно, надано право у розрахункових документах вказувати назву товару чи послуги у вигляді, що відображає споживчі ознаки товару чи послуги та ідентифікує належність такого товару чи послуги до товарної групи, чи послуги.

 

У податковій звернули увагу власників таксі на те, що з 1 жовтня, якщо оплата приймається без РРО, можуть застосовуватися штрафи.

Джерело.