facebook

Яке покарання чекає 16 річних підлітків, які не стануть на військовий облік

В умовах воєнного стану в Україні військовозобов’язані чоловіки від 16 років і певні категорії жінок повинні стати на військовий облік. Вони не можуть покидати територію країни та повинні стати на військовий облік. Якщо юнаки до 17 років не стануть на облік, то їм загрожує штраф або позбавлення волі від 3 до 5 років.

Про це йдеться у постанові Кабміну №1487 “Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів”. Відповідні зміни внесено до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК СП), аби вони прогнозували кількість потенційних призовників в майбутньому. Водночас призов в армію починається з 18 років.

Де можна стати на військовий облік.

за зареєстрованим місцем проживання; за місцем роботи або навчання; у разі виїзду за межі країни від трьох місяців – за місцем консульського обліку у закордонних дипломатичних установах України. Що загрожує українцям, якщо не стати на військовий облік до 17 років Якщо підлітку буде 17 років у 2023 році, то він має стати на облік, аби його випустили за кордон та не виписали штраф за адмінпорушення.

Якщо не стане – може прийти попередження від керівника ТЦК СП та штраф у 30-50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510-850 гривень). Якщо правопорушення буде вчинено повторно протягом року, громадянин мож бути оштрафований на 50-100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1700грн.) або засуджений до виправних робіт на строк до одного року.

Якщо ситуація не зміниться, громадянин може бути засуджений до позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років за статтею 337 Кримінального кодексу України.

Джерело.