facebook

В Україні удосконалять військовий облік: чого варто чекати

У парламенті зареєстровано проєкт Закону “Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних в державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану” (реєстраційний номер 10062). Про це повідомляє Міністерство оборони України.

У Директораті цифрової трансформації у сфері оборони Міноборони, фахівці якого надавали пропозиції на стадії розробки цієї законодавчої ініціативи, зазначили, що норми законопроєкту сприятимуть швидшому запуску повноцінного електронного реєстру військовозобов’язаних.

Законопроєкт також частково змінює процес набуття статусу учасника бойових дій на період воєнного стану. Міноборони має намір працювати з депутатським корпусом для удосконалення цього процесу та максимального врахування інтересів військовослужбовців, які брали або беруть участь у бойових діях.

Норми законопроєкту, зокрема, створюють умови для:

оформлення документів військового обліку на базі електронних реєстрів без паперових пакетів документів, як це відбувається зараз;

повноцінного запуску електронного реєстру військовозобов’язаних, за результатами якого зменшиться кількість обов’язкових візитів громадян до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки;

електронної взаємодії між реєстрами військовозобов’язаних та ветеранів війни, що зробить надання послуг ветеранам значно комфортнішим.

На виконання цього завдання підрозділи ІТ-сектору Міноборони активно налагоджують процеси інформаційної взаємодії з державними органами, а також вживають заходів для підвищення стійкості реєстру військовозобов’язаних до кіберзагроз.

Джерело.