facebook

З’явилась інформація, що буде з чоловіками, які виїхали за кордон і там ховаються

Українські чоловіки, які виїхали за кордон у незаконний спосіб, можуть «отримати проблеми» після повернення в Україну.

Таку заяву зробив радник офісу президента Михайло Подоляк, говорячи про чоловіків, які втекли за кордон і продовжують там переховуватись.

Що буде з тими, хто видав неправдиві довідки, на підставі яких чоловіки покинули територію України, тут зрозуміло. Ними вже займаються правоохоронні органи.

Тепер про тих, хто скористався цими довідками. Для початку правоохоронці ініціюватимуть і отримуватимуть судові рішення про те, що громадянин, який виїхав в іншу країну, отримав довідку корупційним шляхом.

«На основі цього потрібно буде звертатися до судів інших країн, де ці громадяни перебувають, для того, щоб суди цих країн скасували (статус біженця — ред.). Вони ж там перебувають як біженці з певними юридичними статусами. Потрібно буде і в судах цих країн довести, що людина неналежним чином отримала довідку», — заявити Подоляк.

За його словами, на даний момент є деякі складнощі з процедурою екстрадиції таких чоловіків. Адже в більшості західних, в тому числі і європейських країн, на перше місце в судових розглядах ставлять права людини. У цих країнах вважають, що людина має право боятися воювати.

Це означає, що масово анулювати довідки й потім масово екстрадувати чоловіків навряд чи вдасться.

«Що ж можливо? Будуть реєстри людей, які отримували ці фіктивні довідки, і тоді у них будуть проблеми при поверненні в Україну… Якщо вони добровільно зараз не повертаються, то потім, коли війна закінчиться, у них… будуть певні юридичні проблеми. Тому що потрібно буде з’ясовувати підстави, на яких вони покинули країну», — додав Подоляк.

Джерело.