facebook

Українцям розповіли про подорожчання яєць

Як повідомили українцям, знову очікується подорожчання курячих яєць. Якими точно будуть ціни, поки що не відомо, але те, що вони стануть вищими, – це точно. Про це розповіли у матеріалі novyny.

 

Отже, експерти попереджають, що в українських магазинах знову рекордно підскочать ціни на курячі яйця. Очікується, що перший виток подорожчання слід очікувати з настанням холодів. Такими думками поділився фінансово-економічний оглядач Богдан Слуцький.

 

Так ось, за словами експерта, ціни на яйця можуть підвищитися до понад третини. Різкі зміни пов’язані з приходом холодної доби, зростанням експортного попиту, а також цінами на українському енергетичному ринку.

 

При цьому два фактори у формуванні ціни на яйця будуть визначальними:

 

перший – сезонний фактор через наближення зими;

другий – зростання обсягу експорту яєць на зовнішні ринки.

Так, Україна з початку року експортувала 35 тисяч тонн яєць. Показник більш ніж на 94% більший у порівнянні з обсягом минулого року.

 

Значне подорожчання енергоносіїв протягом липня-серпня позначилося на собівартості виробництва. Тому виробники змушені підвищувати ціни на продукцію.

 

Таким чином протягом найближчих кварталів вартість яєць може зрости до 30%.

 

“Середня вартість десятка першої категорії до кінця року може зрости близько 50-52 гривень, а найвищою — наблизитися до 80 гривень”, — підкреслив експерт.

 

За даними порталу Мінфін, у вересні подорожчання яєць активне та стабільне. Курячі яйця торгової марки “Квочка” зросли в ціні з 45,82 за десяток у серпні до 48,50 грн у вересні.

 

Яйця торгової марки “Ясенсвіт” подорожчали з 46,34 грн. за десяток до 48,64 грн.

 

Зросла вартість яєць від цієї торгової марки в упаковках по 18 і 30 штук. Зокрема упаковка на 18 яєць подорожчала з 81,96 грн у серпні до 83,65 грн у вересні. Упаковка тридцять штук підвищилася в ціні з 136,81 до 144,83 грн.

Джерело.