facebook

Столична профспілка закликала МОЗ скасувати рішення про обов’язкову вакцинацію освітян.
Профспілка освітян міста Києва оскаржуватиме наказ Міністерства охорони здоров’я про обов’язкову вакцинацію працівників галузі освіти та готова надати допомогу освітянам у зверненні до суду за захистом їхніх прав у разі відсторонення працівників закладів освіти від роботи.

Про це йдеться у заяві Профспілки освітян міста Києва щодо захисту прав та інтересів невакцинованих працівників закладів освіти.

Зокрема, ЦК Профспілки працівників освіти і науки України у листі від 12.10.2021 № 02-8/677 наголошує на відсутності правових підстав для примусу працівників вакцинуватися від коронавірусної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, чи відсторонювати їх від роботи без збереження заробітної плати у разі небажання пройти щеплення.

! Саме тому Профспілка освітян м. Києва вимагає від Кабміну, #МОЗ та #МОН не допустити порушення прав невакцинованих працівників закладів освіти та закликає Міністерство охорони здоров’я скасувати наказ № 2153 від 04.10.2021 року!

Запровадження обов’язкових профілактичних щеплень проти гострої респіраторної хвороби #COVID-19 для працівників освіти призводить до зростання у трудових колективах напруги та соціальних розбіжностей.

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова також не підтримала проєкт «Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням» та зазначила про те, що введення обов’язкової вакцинації для окремих професій є проявом соціального тиску на працівників цих професій.

У Профспілці освітян міста Києва зазначають, що статтею 43 Конституції України передбачено, що кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Це право забезпечується обов’язком держави створювати громадянам умови для повного його здійснення, гарантувати рівні можливості у виборі професії та роду трудової діяльності, реалізовувати програми професійно-технічного навчання, підготовки і перепідготовки кадрів відповідно до суспільних потреб.

Водночас у пункті 7.3.1 Резолюції 2361 (2021) Парламентська асамблея Ради Європи закликає інформувати громадян про те, що вакцинація не є обов’язковою і що ніхто не може зазнавати політичного, соціального чи іншого тиску для проходження вакцинації, а також рекомендує забезпечити, щоб ніхто не піддавався дискримінації за те, що не пройшов вакцинацію.

Крім того, у Профспілці наголошують, що частиною шостою статті 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» передбачено, що повнолітнім дієздатним громадянам профілактичні щеплення проводяться за їх згодою після надання об’єктивної інформації про щеплення, наслідки відмови від них та можливі поствакцинальні ускладнення.

Мінекономіки також зазначило, що «не вбачається правових підстав у роботодавця примушувати працівників вакцинуватися від коронавірусної хвороби COVID-19 та/або притягати їх до дисциплінарної відповідальності за відмову вакцинуватися від цієї хвороби».

У Профспілці підкреслюють, що дії влади змушують працівників освіти звертатися до суду щодо оскарження наказу МОЗ № 2153 від 04.10.2021 року.

Нещодавно директор спеціалізованої школи № 210 Оболонського району Києва Дмитро #Ламза подав судовий позов до Окружного адміністративного суду м. Києва проти Кабміну з вимогою скасувати онлайн-навчання для шкіл з недостатньою кількістю вакцинованих педагогічних колективів. Наразі суд розв’язує питання щодо відкриття провадження за даним адміністративним позовом та з’ясовує наявність правових підстав для вжиття заходів його забезпечення.