facebook

В Україні продовжується загальна мобілізація, яка була розпочата через широкомасштабне вторгнення Росії. В лави ЗСУ призивають військовозобов’язаних 18-60-річних чоловіків, придатних за станом здоров’я.

Рівень придатності до служби визначають військово-лікарські комісії відповідно до законодавчих норм. З деякими хворобами шлунково-кишкового тракту військовозобов’язаний може бути виключений із військового обліку, ще з низкою – визнаний обмежено придатним до служби під час мобілізації в Україні, пише Оглядач.

 

Зауважимо, що під час визначення придатності чи непридатності військовозобов’язаного ВЛК спирається на список хвороб, викладений у Положенні про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України, наявність яких звільняє мобілізованого від служби.

 

Згідно з ним, чоловіки, які мають виразкові хвороби шлунку, можуть бути визнані непридатними чи обмежено придатними для проходження військової служби.

 

Юриста Дмитра Дончака, питання щодо придатності з хворобами шлунку визначається статтею 53 Розкладу хвороб Наказу №402. У статті зазначено два пункти з переліком захворювань, які визначають, чи можуть бути мобілізовані чоловіки з ними – а саме пункт 53-а та 53-б.

 

Отже, чоловіка можуть визнати обмежено або повністю непридатним до військової служби за таких захворювань:

 

виразкова хвороба з виразками, що довго не рубцюються; виразкова хвороба, ускладнена кровотечею з розвитком післягеморагічної анемії або перфорацією (протягом 5-ти років після зазначених ускладнень); виразкова хвороба з частими (два рази й більше на рік) рецидивами виразки, що потребують тривалого стаціонарного лікування (понад двох тижнів); виразкова хвороба дванадцятипалої кишки із позацибулинною локалізацією виразки; виразкова хвороба шлунку, дванадцятипалої кишки з множинними (дві та більше) виразками за останні 5 років; виразкова хвороба, ускладнена грубою рубцевою деформацією цибулини дванадцятипалої кишки за помірних порушень евакуаторно-моторної функції.

 

Водночас військовозобов’язаного мають виключити з військового обліку за виразкової хвороби шлунку та дванадцятипалої кишки, ускладненої пенетрацією, стенозом пілоробульбарної зони (затримкою контрастної речовини в шлунку понад 24 годин), що супроводжується занепадом живлення за наявності протипоказань до оперативного лікування або відмови від нього.

 

Нагадаємо, у лавах ЗСУ зараз досить багато людей із групами інвалідності, які не придатні для служби. Правозахисники називають таких громадян помилково мобілізованими та кажуть, що в Україні немає механізму їхнього звільнення з війська.

Джерело.